Fira Sant Jaume Prats 2018

General

Comença la temporada de la tòfona negra amb mals presagis per l’escassetat de pluges

La Generalitat ha obert la temporada de recol•lecció de la tòfona negra als boscos de Catalunya. En tot el país, hi ha 500 tofonaires amb llicència amb els gossos respectius que surten al bosc per buscar els apreciats fongs en zones del Prepirineu i del Prelitoral català.
Aquest mateix matí, ha començat a buscar-ne el secretari de les agrupacions de tofonaires del Berguedà i d’Osona, Josep Alhama, i només n’ha trobat dues. Un símptoma, diu, que la temporada serà molt fluixa, per les escasses pluges de la primavera.
Els tofonaires es queixen que el Govern no posa prou mitjans per perseguir els intrusos. Són aficionats que surten al bosc abans que comenci la temporada, o que fan malbé l’entorn. Expliquen que, en algunes ocasions, els agents forestals no han atès les seves denúncies, i això els fa sentir desprotegits.
Els recol•lectors també demanen a la Generalitat que sigui més estricta en l’atorgament de les llicències. Diuen que és molt fàcil aconseguir-les, i que no certifiquen si els tofonaires són respectuosos amb el medi o no. La tòfona negra és molt apreciada pel seu aroma i el seu gust, i es pot arribar a vendre fins a 650 euros al quilo.

Comentaris