Teatre AJ Berga

General

Restauren el Llibre de la Patum que recull els noms dels administradors entre el 1619 i el 1767

L’Arxiu Comarcal del Berguedà ha restaurat el primer Llibre de la Patum. És un document que recull els noms de tots els administradors entre el 1619 i el 1767. El llibre es trobava en molt males condicions, i algunes pàgines estaven ja mig destruïdes.
Per això, l’Arxiu, amb el patrocini de l’Ajuntament de Berga, ha restaurat el llibre, i ho ha fet respectant-ne les tècniques de l’època i els materials de què es disposava entre els segles XVII i XVIII.
Ara, el Llibre de la Patum es troba preparat per sobreviure el pas dels anys, segons ha explicat el director de l’Arxiu, Xavier Pedrals.
El primer Llibre de la Patum recull els noms dels administradors fins el 1768. Hi ha un segon llibre, que va des del 1768 fins el 1932, i que serà objecte d’una altra restauració.
Durant la Segona República, van desaparèixer els administradors, perquè eren unes figures que tenien un paper religiós, i el nou sistema democràtic volia separar bé les festes de la religió. Amb el franquisme, es van recuperar els administradors, però ja no es van escriure en cap llibre.
Fins el 1993, no es va recuperar el Llibre de la Patum, que, ara, a més, inclou els noms dels caps de colla cada any, i els dels membres de totes les comparses, un cop cada dècada.
La restauració ha costat uns 3.000 euros, que ha aportat l’Ajuntament de Berga, amb la intenció de recuperar el patrimoni històric de la festa.
L’actual Llibre de la Patum inclou també il•lustracions d’artistes berguedans. Aquest any, s’hi ha incorporat un dibuix de Marta Parera pel 50 aniversari de la Patum infantil, un altre de Xavier Gassó pel Patrimoni de la Humanitat, i un tercer de Lluís Canals pel 250 aniversari de l’àliga.

Comentaris