Quina és la farmàcia amb més aparcament de Berga?

General

La mort de Xirinacs commociona el Berguedà, on va passar llargues temporades

La notícia de la desaparició de Xirinacs ha provocat un gran impacte a causa de la seva dilatada trajectòria durant el franquisme. L’exsenador va ser un personatge emblemàtic els darrers anys de la dictadura i els primers de la Transició, i va tenir un estret vincle amb el Berguedà arran de la seva estada a Sant Jaume de Frontanyà. El Bisbe de l’època, el va desterrar als anys 60 en aquest indret tan isolat com a càstig per plantar cara al règim.
Xirinacs també va renunciar a la paga que el govern de l’Estat Espanyol donava llavors als capellans pel sol fet se ser-ho. Tot i que Sant Jaume es trobava allunyat, la proximitat amb Berga va fer que Xirinacs conegués a Mossèn Armengou, a Mossèn Ballarín i a Aurora Bertrana. A finals dels anys 60, els quatre van ser una plataforma de conscienciació política de l’època.
Xirinacs també va estar vinculat a l’Assemblea de Catalunya, i va fer de l’amnistia, la seva bandera de lluita.
Xirinacs, que tenia 75 anys, feia tres dies que es trobava estirat al bosc on va ser trobat el seu cos, i, segons la delegació del govern de la Generalitat a Girona i les autoritats locals, tots els indicis, com uns papers que duia a sobre, apunten amb força que es podria tractar d’un suïcidi.

Comentaris