Quina és la farmàcia amb més aparcament de Berga?

General

El Centre d’Estudis Josep Ester Borràs fa arribar a l’Ajuntament de Berga un llistat de noms que proposen per a carrers

El Centre d’Estudis Josep Ester Borràs ha presentat una instància a l’Ajuntament de Berga amb una proposta d’una vintena de noms per a carrers de la ciutat. L’entitat ha recuperat un llistat que va fer arribar a l’Ajuntament l’any 2005, quan s’havien de batejar nous carrers de la ciutat. En aquell moment però no es va tenir en compte cap dels noms que es proposaven, centrants bàsicament en treballadors i treballadores del Berguedà que van lluitar per la llibertat de la persona i per la justícia social. I segons el Centre d’Estudis Josep Ester Borràs, ni tant sols se’ls va respondre la instància. Per això ara, l’han tornat a fer arribar al nou ajuntament, tal com ha explicat a Ràdio Berga Pep Cara, del Centre d’Estudis Josep Ester Borràs.
En e llista de noms es detallen tres canvis concrets. Prosposen substituir el nom de la Plaça de les Fonts per plaça Josep Bertobillo, que és un miner que va ser torturat durant tres dies a la caserna de la guàrdia civil que hi havia en aquesta plaça,i finalment va ser assassinat a Vilada l’any 1949. Un altra proposta és substituir el nom de la plaça Josep Armengou per Josep Vilella, que va ser un masover assassinat per la guàdia civil. I el tercer canvi que detalla el Centre d’Estudis Josep Ester Borràs és el carrer Mossèn Espelt per carrer de Josep Puertas, que va ser un miner torturat i assassinat per la guàrdia civil el novembre del 1949. A més d’aquestes tres especificacions, el llistat de propostes arriba a la vintena, amb noms com ara Maria Tarrés, Ramona Xandri, Ramon Vila ‘Caracremada’, Florenci Guix, i Agustí Monsó, entre d’altres. Noms de persones, que segons Pep Cara, del Centre d’Estudis Josep Ester Borràs, mereixen tenir un carrer dedicat a Berga, una ciutat diu, molt conservadora pel que fa als nomenaments dels seus carrers, amb noms de capellans, cacics, militars i nobles, assegura.
El Centre d’Estudis Josep Ester Borràs considera que a Berga es potencia una cultura ‘conservadora’ i ‘rància’, i que molts noms de carrers en són símbol, diuen, per això aposten per canvis, i els han fet arribar a l’Ajuntament de la ciutat.

Comentaris