Quina és la farmàcia amb més aparcament de Berga?

General

El preu dels cereals es dispara i s’apuja entre el 30% i el 40%

Els pagesos del Berguedà alerten que l’augment de preu del cereals és bo per als agricultors, però perjudica els ramaders. Els preus de l’ordi i del blat s’han disparat enguany entre un 30 i un 40%, en part per l’augment de la producció de carburants biodièsel, però també per l’increment de la demanda mundial de cereals, arran de la irrupció dels mercats emergents de l’Índia i la Xina, i també per les sequeres que han patit alguns països productors.
En declaracions a Ràdio Berga, el president de la cooperativa Ramaders de Muntanya del Berguedà, Joan Pont, ha explicat que tot i l’important augment, el preu del cereal és l’adequat, el problema és que la puja ha estat de cop.
Aquest important encariment dels cereals té una repercussió directa en els costos dels ramaders, que han vist com el preu del pinso augmentava però el preu de la carn no. L’augment dels preus perjudica també a molts pagesos que tenen explotacions mixtes, és dir, que cultiven cereals però també crien bestiar. Tot i l’augment dels ingressos gràcies als cereals, aquests guanys no són suficients per compensar l’increment del preu del pinso per al bestiar.
Pont també ha admès que alguns mitjancers s’han aprofitat de la situació per especular. El president de la cooperativa berguedana explica així el fet que, al port de Tarragona, els cereals s’han retingut durant setmanes, a l’espera que els preus pugessin encara més. Tard o d’hora, però, segons els pagesos, el preu de la carn també s’incrementarà per repercutir l’alça dels cereals, i això ho acabarà pagant el consumidor. A més, alerta dels perills de la producció de combustibles per a cotxes a base de cereals.
Aquest any, la collita de cereals al Berguedà, principalment de blat i ordi, ha funcionat relativament bé. Segons l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura, a diferència de les dues últimes temporades, la collita d’aquest any s’ha situat en els nivells de producció considerats ‘normals’. De mitjana, a la comarca s’han recollit entre 3.000 i 4.000 quilos de cereals per hectàrea.
La millora de la producció i, sobretot, l’augment dels preus, han permès agafar aire al sector, després de dos anys desastrosos a causa de la sequera.

Comentaris