Quina és la farmàcia amb més aparcament de Berga?

General

Es compleixen 35 anys del tràgic accident a la mina de la Consolació, a Fígols, on van morir 30 miners

Avui, 3 de novembre, fa 35 anys que el Berguedà va viure una gran tragèdia a les mines. Una explosió de gas grisú a l’interior de la mina de la Consolació (entre Cercs i Fígols) va causar la mort a 30 persones, miners de Berga, Bagà, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Sant Salvador de Cercs i la Pobla de Lillet. Va ser una desgràcia per les famílies i per la comarca, que encara avui és present en el record de molts berguedans, sobretot dels que treballaven a la mina.
Josep Oriola era miner en aquella època, no en concret a la Consolació però sí a Vallcebre, que comunicava amb Fígols. Per això, als miners de Vallcebre se’ls va avisar que sortissin ràpidament de la mina, pel perill que podia representar que el mal aire arribés a Vallcebre. Així ho van fer, espantats, i perplexos per la magnitud de la tragèdia, fet que es va agreujar quan van baixar fins a Fígols. Josep Oriola recorda aquell 3 de novembre del 1975 com un dia tràgic, molt tràgic. Li han quedat imatges gravades d’aquell sinistre, amb moments molt tristos.
La mineria era un dels motors econòmics de la comarca, especialment a l’alt Berguedà, on hi treballaven els homes de moltes famílies. Als miners, aquest accident els va fer agafar certa por, però van haver de ser forts.
L’accident a la mina de la Consolació, a Fígols, va coincidir amb els anys en què la crisi es va començar a fer sentir. A la pobresa del lignit s’hi van afegir els greus problemes d’explotació, ja que la boca-mina de la Consolació està situada a la cota 720 i els treballs d’extracció es feien a 400 metres sota terra, per la qual cosa, i per abaratir costos, es van iniciar les explotacions a cel obert. A més, la mort dels miners el 1975 va fer replantejar els sistemes de seguretat i es van millorar molt.
L’accident del 3 de novembre del 75 no va ser l’únic dia dramàtic de la història de la mineria berguedana. Abans, el 1944 ja havien mort 34 miners a l’Espà, a Saldes, a conseqüència d’una explosió de grisú; i el 1951, un altre accident en una mina de Saldes va matar 21 treballadors més.

Comentaris