Quina és la farmàcia amb més aparcament de Berga?

General

Els matrimonis van a la baixa i al Berguedà es van casar 129 parelles el 2009

Catalunya registra la xifra de casaments més baixa dels últims 55 anys, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya. L’any 2009 es van celebrar 27.504 matrimonis, la xifra més baixa des del 1954.
El descens del nombre de matrimonis ha estat generalitzat a pràcticament totes les comarques catalanes, tot i que al Berguedà, per exemple, la davallada no ha estat tan important i no s’ha d’anar gaires anys enrere per trobar una xifra encara més baixa. El darrer any sencer, el 2009, hi va haver al Berguedà 129 casaments, el nombre més baix des del 2006, i amb un retrocés important respecte l’any anterior, el 2008, amb 156 matrimonis. Al 2005 però, encara n’hi va haver menys: 120, que aquesta sí que és la xifra més baixa dels últims deu anys. El 1999, per tenir-ne una idea, n’hi va haver 150, i des de llavors fins ara s’ha anat movent en aquesta xifra, sent l’any 2002 el que va registrar més casaments a la comarca, n’hi va haver 165.
La crisi econòmica i les noves tendències socials són factors que poden explicar el descens dels casaments. I entre les parelles que opten per casar-se, també va a menys les que ho fan per l’església. Al Berguedà, el 78,3% de les 129 parelles que es van casar l’any passat ho van fer per la via civil, per tant el percentatge de bodes per l’església és cada vegada més baix. Un fet que el rector de Berga, mossèn Josep Maria Santcliments, atribueix entre d’altres factors “a la pèrdua de confiança dels joves amb l’església”.
Mossèn Santcliments ha destacat el fet que hi hagi llibertat per escollir casar-se per un tipus de cerimònia o una altra, sempre i quan els que avui dia continuen optant per l’església ho facin per convenciment i no pas per imposició dels pares, per exemple.
També ha afegit que no casar-se per l’església no vol dir que no siguin persones creients perquè “n’hi ha moltes que tenen igualment creences i valors, i això és molt important”, ha dit.
Pel que fa al lloc on casar-se, el santuari de Queralt és una de les esglésies berguedanes preferides per les parelles de Berga i de la comarca que volen contraure matrimoni per l’església.
I sobre l’època de l’any, no hi canvis respecte altres anys, i la primavera i l’estiu continuen sent les estacions més sol·licitades per les parelles que volen dir-se el ‘sí’.

Comentaris