Quina és la farmàcia amb més aparcament de Berga?

General

El jutge condemna Endesa a pagar 50 milions d’euros als afectats pels focs del 94

Els propietaris afectats pels focs del 94 al Berguedà cobraran una indemnització d’uns 50 milions d’euros, menys de la meitat del què demanaven. El jutjat de primera instància de Barcelona ha condemnat la companyia elèctrica Endesa a pagar aquests diners als més de cent propietaris pel gran incendi que va cremar unes 26.000 hectàrees i va causar tres morts. Una quantitat de diners que queda lluny del què reclamaven els afectats, que eren uns 115 milions.
Això fa pensar que la compensació econòmica no satisfarà a tots els propietaris perquè és menys del què demanaven pels danys ocasionats. Tot i això, Jordi Genís, portaveu de la plataforma d’afectats, ha explicat en declaracions a Ràdio Berga que caldrà estudiar cas per cas per valorar si val la pena recórrer la sentència, després de 18 anys de litigis als jutjats.
La sentència del judici per la via civil conclou el mateix que ja es va determinar al 2007 per la via penal, que és que el mal estat de la línia elèctrica de Gargallà, a Montmajor, va causar el foc. Llavors es va absoldre l’únic acusat, un alt responsable d’Endesa, l’excap de manteniment de Fecsa a la zona. Ara, aquesta nova sentència obliga la companyia a pagar indemnitzacions a les persones a qui el foc va cremar les seves propietats. Els quals més que entrar a valorar si els satisfà o no la quantitat que rebran -que són uns 50 milions d’euros sumant el centenar d’afectats- el què volen és que Endesa els pagui pels danys causats fa ja 18 anys. El procés s’ha allargat tants anys que això fa pensar que molts propietaris afectats no voldran recórrer a la sentència, ha dit Genís. Presentar recurs representa que la qüestió podria trigar a resoldre’s dos o tres anys més.
El gran incendi del 1994 va cremar majoritàriament bosc de municipis berguedans com Sagàs, Montmajor, Viver i Serrateix, Gironella, Olvan, Puig-reig, Casserres, Montclar, l’Espunyola i Avià.

Comentaris