Quina és la farmàcia amb més aparcament de Berga?

General

El sector turístic del Berguedà està a l’expectativa de com els influirà la nova taxa turística, en vigor al novembre

L’impost sobre les estades en establiments turístics, més coneguda com la taxa turística, entrarà en vigor l’1 de novembre. Totes aquelles persones que s’allotgin en hotels de cinc estrelles de Catalunya pagaran 2 euros i mig per nit. Als hotels de quatre estrelles, la tarifa canvia: a Barcelona la taxa és d’1,25 euros, i a la resta de Catalunya, d’1 euro. Als hotels de categories inferiors i als càmpings, les cases rurals, els albergs i els apartaments turístics, es pagaran 75 cèntims a Barcelona i 50 cèntims a la resta del territori. Imports amb l’IVA inclòs. Aquest mig euro és la tarifa que pagaran els turistes que pernoctin al Berguedà, ja sigui a hotels, càmpings, cases rurals o albergs.
El reglament que regula l’impost es va aprovar ahir. El portaveu del govern, Francesc Homs, ha explicat que al 91% dels establiments turístics de Catalunya els correspon la franja baixa de la taxa, com és el cas del Berguedà. El portaveu ha destacat que la taxa ha estat consensuada amb el sector, que inicialment s’hi havia oposat frontalment. A la comarca, de fet, quan es va plantejar la iniciativa, part del sector turístic no la va veure gaire de bon ull. Vam sentir veus crítiques. Ara, tot i que no els queda més remei que acceptar la taxa continuen pensant que és una càrrega econòmica més, per petita que sigui la taxa. Però abans de pronunciar-se més explícitament han preferit esperar a rebre més informació de la Generalitat, volen saber com serà l’entrada en vigor a partir de l’1 de novembre, i encara no han entrat a valorar si els pot o no perjudicar.
D’entrada però, hi ha qui a títol personal s’ho mira pel cantó positiu. És el cas de Judit Serra, directora de l’hotel Ciutat de Berga: “fins a cert punt s’entén que es recaptin aquests diners per la situació econòmica actual. Sí que repercutirà als turistes però d’aquí a un temps passarà a ser un fet normalitzat aquesta taxa, com ja passa a molts d’altres països. A més, si després els diners es reinverteixen en turisme, serà beneficiós pel sector”.
El turisme permetrà augmentar els ingressos de la Generalitat. La recaptació de diners que s’obtinguin amb aquesta taxa es destinaran a promoció del turisme català, i protecció i preservació dels recursos turístics i millora dels productes, entre d’altres. A més del Govern català i els ajuntaments, en la gestió d’aquests diners també hi participaran empresaris del sector.

Comentaris