Quina és la farmàcia amb més aparcament de Berga?

General

Xerrada a Berga per donar a conèixer les 41 imatges inèdites de la Patum del 1926 que el Patronat va adquirir el maig

‘La Patum de 1926, noves aportacions a partir d’una col·lecció d’imatges inèdites’. Aquest és el títol de la xerrada que impartirà demà, dissabte, l’historiador i gerent del Patronat de la Patum, Albert Rumbo. És un acte més del cartell de propostes que es fan aquest novembre per commemorar el vuitè aniversari de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat. Es farà a les 7 de la tarda a l’Ajuntament de Berga.
Albert Rumbo donarà a conèixer una col·lecció de 41 imatges inèdites de la Patum que daten del 1926 i que el Patronat de la festa va incorporar al seu fons documental el passat mes de maig.
Aquesta col·lecció d’imatges, que no havien estat mai publicades, forma part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, institució fundada a Barcelona al 1922 dedicada a recollir de manera exhaustiva la música popular dels Països Catalans, i també rondalles, refranys, danses, fotografies… Els originals d’aquest gran fons són dipositats, des del 1990, a l’Abadia de Montserrat.
D’aquest conjunt de fotos inèdites de la Patum en destaquen diferents aspectes, segons Albert Rumbo. En primer lloc, es tracta d’un reportatge molt exhaustiu, tan que permet afirmar que aquesta és la Patum més ben documentada fotogràficament fins a aquella època i que possiblement cal avançar fins a finals dels anys 1950 o principis dels 60 per trobar una col·lecció de fotos semblant d’una mateixa Patum.
Un altre element a remarcar és el seu caràcter documentalista, ja que les imatges busquen detalls concrets i la màxima informació. No són fotos perfectes fetes per fotògrafs professionals perquè aquesta no era la intenció, però sí imatges molt descriptives captades per investigadors i estudiosos en matèria de festes, tradicions i cultura popular.
I un altre aspecte a destacar és l’aportació històrica que les imatges poden oferir als estudiosos.
A banda d’aquest material fotogràfic inèdit, la missió de recerca de l’Obra del Cançoner Popular sobre la Patum va recollir altres imatges de la celebració ja conegudes així com tot de documentació sobre la festa recollida de bibliografia berguedana i testimonis orals de l’època. Una còpia de tot aquest material també ha estat cedit al Patronat Municipal de la Patum i es farà públic demà, dissabte.
I el següent acte emmarcat en la celebració de la proclamació de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat, que va ser el 25 de novembre del 2005, serà el dissabte 30 de novembre. A les 6 de la tarda, a l’Ajuntament de Berga, es presentarà la nova pàgina web de la Patum.

Comentaris