Quina és la farmàcia amb més aparcament de Berga?

La Pobla de Lillet, Societat

La Pobla de Lillet refà l’escala del xalet del Catllaràs de Gaudí, que recupera l’aspecte original

La Pobla de Lillet refà l’escala del xalet del Catllaràs de Gaudí, que recupera l’aspecte original

El xalet del Catllaràs de la Pobla de Lillet torna a lluir un dels seus elements més significatius: l’escala. Era una peça molt destacada en aquesta obra que Gaudí va iniciar el 1902. Una escala helicoïdal que a la dècada dels 70 es va suprimir i que ara, s’ha volgut reconstruir.

xalet catllaras 2 (Medium)L’edifici torna a tenir la mateixa fesomia que quan va ser concebut, amb l’escala en forma de cargol que puja una per la dreta i una per l’esquerra i es troben al mig pujant de forma helicoïdal a la segona planta. Està suportada per voltes catalanes de maó, i a les entrades hi ha els significatius arcs catenaris de Gaudí.

La recuperació de l’escala s’emmarca en el projecte de recuperació de l’edifici, que l’Ajuntament de la Pobla de Lillet contempla fer per fases, a mida que obtingui el finançament necessari. El cost total de la rehabilitació -exterior i interior- és de 449.000 euros, segons ha dit l’alcalde, Vicenç Linares, en una entrevista a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà (la pots escoltar a l’àudio adjunt).

De moment, s’ha dut a terme la primera fase, la de tornar a construir l’escala tal com era originalment. S’ha pogut fer gràcies a un ajut de la Diputació de Barcelona per a edificis singulars, valorada en 53.000 euros. Per acabar del tot aquesta primera fase falta fer un revestiment amb un líquid protector de les glaçades i col·locar una barana protectora a l’última planta de l’escala.

Estic amb tu

Segona i tercera fases

Un cop completada la primera fase, la voluntat de l’Ajuntament de la Pobla de Lillet és poder iniciar la segona fase. S’actuarà a la coberta, es recuperarà l’empedrat inicial, i es faran tancaments i revestiments. “Caldrien més de 100.000 euros”, ha dit Linares. “I estem treballant per aconseguir-los, ja hem parlat amb Diputació i també he presentat el projecte als ajuts Feder”, ha afegit. I la tercera fase del projecte consistiria en els treballs interiors.

Pla d’usos

L’Ajuntament de la Pobla de Lillet disposa d’un avantprojecte de pla d’usos. L’edifici, un cop rehabilitat, podria acollir un centre d’interpretació de l’espai natural i aprofitament forestal i econòmic, el què seria l’Observatori de la Natura del Catllaràs; i també podria ser un centre d’esports de natura. Uns usos que s’acabaran de definir un cop completats els treballs de millora del xalet del Catllaràs.

FOTO: Aspecte del xalet del Catllaràs amb la recuperació de l’escala / AUTOR: Ajuntament de la Pobla de Lillet

Ajuntament de la Pobla Antoni Gaudí escala recuperació de l'edifici Xalet del Catllaràs

Comentaris