Quina és la farmàcia amb més aparcament de Berga?

Política

Agricultura paga a més de 200 pagesos del Berguedà les compensacions del 2016 pendents

Agricultura paga a més de 200 pagesos del Berguedà les compensacions del 2016 pendents
Un dels tractors que va participar a la manifestació a Berga contra les retallades d'Agricultura. MARC CANTURRI

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya liquida aquest abril els pagaments del total de l’ajut de compensació a les zones amb limitacions naturals que corresponen a la campanya 2016. En concret, Agricultura pagarà 636.355,48 euros a 211 beneficiaris del Berguedà i una xifra superior als 10,7 milions d’euros als beneficiaris d’arreu de Catalunya.

Aquest ajut, cofinançat amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i també pel Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA), compensa els costos addicionals i les pèrdues de renda per la realització de l’activitat agrària en les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques. Els pagaments es concedeixen als agricultors que es comprometen a dur a terme la seva activitat agrària en les zones amb les esmentades limitacions naturals o específiques designades.

Ara bé, tot i que amb aquest pagament, el DARP acaba amb el deute que tenia amb més de 5.000 pagesos que encara no havien rebut la totalitat de l’ajut compensatori del 2016, el sector agrícola i ramader no amaga el seu malestar. En el darrer any, han estat nombroses les manifestacions a la Catalunya central de pagesos que visibilitzaven les retallades que ha patit darrerament el sector. Entre elles, la tractorada pels carrers de Berga, el tall de les cinc vies d’entrada al Pirineu o la Marxa Pagesa.

En aquest sentit, el coordinador d’Unió de Pagesos al Berguedà, Toni Bascompte, va assegurar fa uns mesos en un article d’opinió que les retallades s’han notat en especial a l’alt Berguedà. Segons deia, les indemnitzacions compensatòries es donen pel fet de produir en zones en unes limitacions naturals on d’altra manera seria impossible fer-ho qualsevol activitat agrícola o ramadera. “Són activitats indispensables per una correcta gestió del territori i evitar el despoblament“, assegurava.

Comentaris