Quina és la farmàcia amb més aparcament de Berga?

Berga

Cau una part del barret de la torre de Suècia de Berga

Cau una part del barret de la torre de Suècia de Berga
El barret de la torre, sense la part que va caure dijous passat. MARC CANTURRI

El barret de la torre de Suècia de Berga ha perdut un tros de fusta. Dijous passat una part de l’edifici de fusta va caure i des de llavors l’Ajuntament ha acordonat la zona, de manera que no es pot circular en cotxe per davant del pavelló ni es pot tocar l’edifici accedint-hi a peu.

Segons ha explicat a l’AquíBerguedà.cat el regidor d’Urbanisme, Oriol Camps, el consistori preveu actuar-hi aviat per tal d’assegurar “que no s’espatlli més”. Ara bé, Camps ha recalcat que “l’edifici és com és, i és complicat intervenir-hi”. La torre, diu el regidor, es va restaurar intentant seguir el model original i això ara provoca complexitats, tant pel que fa al disseny com pel que fa a la constitució.

En aquest sentit, el regidor recorda que tant la torre com el pavelló van ser construïts per una fira universal de l’any 1929 per tal que aguantessin els mesos que durava l’exposició. En canvi, a Berga, s’hi va voler donar un altre ús que requeria una durabilitat molt més gran.

Ara bé, Camps nega que el problema sigui de manteniment. Segons diu, “la fusta s’ha podrit” perquè la infraestructura no estava pensada per ser un edifici permanent, sinó temporal. Sigui com sigui, l’Ajuntament “era conscient que l’estat de la torre era delicat” però “hem de prioritzar alguns equipaments municipals abans que la torre perquè la situació econòmica és la que és”.

Actualment, la torre està en desús. La seva única funció és complementar el pavelló a nivell arquitectònic. L’Ajuntament, però, no té constància que s’obri al públic, tot i que el seu disseny així ho contempla, amb unes escales que permeten pujar fins al barret que dijous passat va patir el despreniment.

Un equipament amb història

Tant el pavelló de Suècia com la torre són patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona. Després de l’Exposició de 1929, els suecs van cedir els edificis al consistori de la ciutat comtal i aquest últim va acabar-los concedint a Berga després de sotmetre el futur de les instal·lacions a concurs. Només posaven una condició: que s’utilitzés per a usos socials.

Inicialment així va ser, però amb la Guerra Civil, l’espai es va convertir en caserna militar i els edificis van ser destruïts a mitjans de la dècada dels 60. Tot i això, acabada la guerra, les administracions van treballar per restaurar els equipaments i així va ser: l’any 1998 Berga va inaugurar el pavelló restaurat i deu anys després, el 2008, la torre.

torre-suecia-2

torre-suecia-berga

torre de Suècia

Comentaris