Revetlla de Sant Joan a Guardiola de Berguedà

Berga, Política

El ple extraordinari de pressupostos de Berga, en directe

El ple extraordinari de pressupostos de Berga, en directe

19.40h. A les 20h comença el ple extraordinari de pressupostos, on la CUP proposa més de 5 milions en inversions de cara a aquest 2017.

20.03h. Comença la sessió plenària, amb l’absència del regidor Francàs (PDeCAT) i a l’espera que es nomeni el/la substitut/ta de la regidora Queralt Perarnau.

20.05h. El regidor encarregat de l’àrea, Francesc Ribera, té el torn de paraula per exposar la proposta de pressupost de la CUP. És aquesta.

20.07h. Alguns grups municipals ja ens han donat pistes de les seves intencions pel que fa a la sessió plenària d’avui. Si no hi ha sorpreses d’última hora, Esquerra hi donarà suport perquè la CUP aprovarà les seves esmenes. D’altra banda, el PDeCAT també ha presentat unes esmenes, però el regidor Ribera ja ha explicat aquest matí que la CUP “en el conjunt” no hi està d’acord i, per tant, no aprovarà la seva inclusió en el pressupost definitiu.

20.15h. Segueix l’exposició de Francesc Ribera. FOTO:

ple-pressupostos-2017

20.16h. Ribera: “Quan nosaltres diem que estalviem, no ho fem per invertir en altres projectes sinó per afrontar les inclemències de tresoreria”

20.18h. Ribera: “Paguem els deutes amb proveïdors, amb els diners que anem cobrant de factures d’anys anteriors. Per això, aquest pressupost contempla destinar l’estalvi a les inclemències de tresoreria”

20.20h. Acaba l’exposició de Francesc Ribera. Ara parla l’alcaldessa, Montse Venturós, que detalla diferents modificacions relacionades amb la retribució de personal funcionari.

20.30h. Comencen les intervencions de l’oposició. Torn pel PDeCAT. Parla Antoni Biarnés.

20.32h. Biarnés: “Els hem de renyar perquè estem aprovant pressupostos a finals d’abril. L’any passat els vam felicitar perquè van arribar a temps, però aquest any no. I no hi ha cap excusa vàlida perquè ja sabien com funcionava el procediment”.

20.33h. Biarnés: “Constatem que és un pressupost bastant continuista. No hi ha cap projecte de ciutat i no hi veiem grans canvis respecte l’any passat, on van dir que encara s’estaven situant”.

20.34h. Biarnés: “Aquest any hi ha més diners, més marge, i esperàvem més del que ha acabat sent”.

20.35h. Biarnés: “Segons la seva pròpia estimació, han executat un 6,6% de tot el que tenien previst executar l’any passat. És alarmant i preocupant i denota una falta de capacitat de gestió”.

20.36h. Biarnés: “Ens sembla un pressupost decebedor i poc ambiciós”

20.37h. Biarnés: “Entenem que amb les nostres esmenes es podrien assumir projectes necessaris i donar resposta a necessitats que tenen col·lectius de la ciutat”

20.40h. Ara, Antoni Biarnés exposa les esmenes del PDeCAT. Són aquestes.

20.46h. Una de les propostes dels demòcrates és convertir el Mercat Municipal en un pàrquing. Ho explica Biarnés. FOTO:

pdecat-biarnés-ple-pressupost

20.53h. Biarnés: “Hem de deixar de pagar lloguers, i més tenint en compte la quantitat d’equipaments municipals que hi ha lliures a dia d’avui”

20.57h. Acaba l’exposició de Biarnés. Tensió a la zona de l’equip de govern. No han agradat unes últimes reflexions de Biarnés en relació a la desobediència. Ara, contesta Titot.

20.59h. Ribera: “Si pretenien que aprovéssim unes esmenes d’un milió d’euros, presentar-les 24 hores abans del ple no ha estat una bona idea”

21.01h. Ribera: “Ens vam equivocar fa un any i en sóc el principal responsable. L’any passat vam fer un càlcul a la baixa en una sèrie de manteniment. Eren partides importants. Un exemple és el tema de l’enllumenat públic, que no l’hem canviat i això no ha pogut revertir en l’estalvi que esperàvem”

21.04h. Ribera: “En les seves esmenes -les del PDeCAT-, de gairebé un milió d’euros, esperava veure-hi la hòstia. Trobar-hi un abans i un després de la ciutat. Però no, no hi és. Tan de bo es pogués aprovar, però no pot ser perquè no és realista”.

21.11h. Ribera: “Com es poden imaginar, no votarem a favor de les seves esmenes. Bàsicament perquè al final d’any hauríem pecat d’irresponsables i tindríem una despesa important”.

21.13h. Biarnés replica: “En efecte, sabíem que no s’aprovaria. Bàsicament, perquè hi ha temes en els quals xoquem radicalment. Per exemple, en el cas del Mercat Municipal, per nosaltres és irrenunciable i sabem que no és sant de la seva devoció”.

21.15h. Biarnés: “No hem volgut fer una carta als reis, sinó que li hem fet propostes ajustades, realistes i que no trenquin l’equilibri del pressupost”.

21.18h. Antoni Biarnés comunica que el PDeCAT votarà en contra dels pressupostos.

21.21h. Torn per Esquerra (ERC). Parla Ermínia Altarriba com a portaveu.

21.23h. Altarriba: “Hem fet l’esforç d’entendre el que passa a l’Ajuntament i la situació delicada que hi ha”

21.15h. Altarriba: “Hem d’apostar per l’educació i per això hem presentat les esmenes que hem presentat. Tenim poc marge de maniobra i hem de prioritzar però és important que apostem decididament per aquestes prioritats”

21.31h. Altarriba: “S’ha de crear una comissió de seguiment per controlar que es compleixen aquestes partides, i més després del que ha assenyalat el senyor Biarnés sobre el que va passar l’any passat (només es va complir un 6% del que estava previst a nivell d’inversions)”

21.32h. Altarriba exposa les esmenes d’Esquerra davant l’equip de govern de la CUP. FOTO:

ERC-CUP-PRESSUPOSTOS

21.34h. Ribera està d’acord en la creació d’una comissió de seguiment i promet reunions periòdiques per comprovar com van les previsions.

21.35h. ERC i la CUP confirmen el que ja havien anunciat. El govern inclourà les esmenes republicanes i ERC votarà a favor dels pressupostos.

21.37h. Torn per la socialista Rosalia Monroy, que treu novament el tema del camí de les Germanetes.

21.38h. Monroy acusa la CUP de “no tenir en compte els avis”. Camps li assegura que es farà, tot i que no aparegui especificat en els pressupostos. Monroy no sembla convençuda i assegura que “aquesta no és manera de treballar” i que votarà en contra dels pressupostos. Cares d’incredulitat a l’equip de govern”.

21.40h. Ribera: “Entenc que aquesta és la seva única preocupació. Li recordo que estem parlant d’uns pressupostos de 20,5 milions d’euros i vosté decanta el seu vot per una inversió mínima, a la qual nosaltres ja ens hem compromès a afrontar quan tinguem el vistiplau dels propietaris”

21.42h. Torn per a Joan Torres (ICV), que ja anuncia que s’abstindrà.

21.43h. Torres: “Ens ha faltat donar dinamisme a l’hospital. És l’empresa més gran del Berguedà i no l’estimem com sembla ser que ens estimem la Patum”.

21.44h. Torres: “No em sembla un mal pressupost però sí que hi afegiria una sèrie de partides. Crec que aquest ple és un pur tràmit i que ja està tot venut, de manera que m’abstindré”.

21.48h. Venturós: “Em dol que vostè hagi dit que no estimem l’hospital perquè sap que això no és veritat”.

21.49h. Ribera: “Aquests pressupostos els teníem a punt des d’abans de Nadal. Entre d’altres coses, perquè fem servir la plantilla des del dia 1 de gener. Però si no ho aprovem fins avui, és perquè els de l’hospital no estaven a punt”.

21.54h. El plenari NO aprova les esmenes del PDeCAT. Vots en contra de la CUP i ERC i abstencions d’Iniciativa i el PSC.

21.55h. En canvi, sí que s’aproven les d’Esquerra, amb el suport de l’equip de govern, els vots en contra del PDeCAT i les abstencions del PSC i ICV.

21.56h. I després de gairebé dues hores de sessió, s’aproven els pressupostos: vots a favor de la CUP i Esquerra, abstenció d’ICV i vots en contra del PDeCAT i el PSC. FOTO:

votacio-pressupostos-2017-berga

 

22.00h. Final del ple, sense sorpreses.

minut a minut Ple

Comentaris