Quina és la farmàcia amb més aparcament de Berga?

Economia

El 2017, l’any de les dues cares de l’atur al Berguedà

El 2017, l’any de les dues cares de l’atur al Berguedà

Les dades d’atur al Berguedà són lleugerament més baixes que a principis del 2017. En un any, la comarca ha vist com la xifra d’aturats se situava per sota de les 2.000 persones -a l’estiu- i tornava a pujar fins a arribar a la situació actual, molt similar a la del desembre del 2016. Segons les dades del Departament de Treball del passat mes de desembre, hi ha 2.101 berguedans a l’atur, 16 menys que a finals del 2016 (-0,75%).

El gràfic de l’evolució anual de l’atur posa de relleu un 2017 de dues cares. La primera, durant la primera meitat d’any, on l’atur va baixar de manera ininterrompuda fins a situar-se per sota dels 2.000, a ple l’estiu. La segona, a partir d’aleshores: l’atur ha anat creixent i s’ha allunyat de manera bastant constant dels 2.000 desocupats del mes d’agost.

Tot i l’estabilitat de les xifres en comparació amb les de fa un any, si ens fixem en les dades per municipis apreciem tendències diverses. A Berga i Gironella, els grans nuclis de població de la comarca, l’atur ha pujat. A la capital, s’ha passat dels 1.024 aturats de fa un any als 1.046 actuals, la qual cosa suposa un augment del 2,15% de la xifra. A Gironella, els 247 habitants a l’atur s’han convertit en 257 al llarg del 2017 (+4%).

Aluminis Mitjavila

En canvi, la resta de grans municipis del sud de la comarca han vist com el seu nombre d’aturats es reduïa al llarg de l’últim any. És el cas de Puig-reig, que ha passat de 209 persones sense feina a les 195 actuals (-6,7%); Avià, que ha protagonitzat un descens del 6,9% (de 87 a 81 aturats); o Casserres, que és una de les grans notes positives de la comarca i ha passat de 85 a 75 desocupats (-11,7%). D’altra banda, a l’Alt Berguedà, Bagà i Guardiola han patit lleugers augments del nombre d’aturats. A Bagà, s’ha passat de 94 a 94 (+3,2%); i a Guardiola, de 64 a 67 (+4,7%).

Montclar i Sagàs eixuguen la seva desocupació

Pel que fa als pobles petits, les grans notícies comarcals arriben des de Montclar i Sagàs, que al llarg del 2017 han aconseguit que no hi hagi desocupació als seus municipis. També tanquen el 2017 amb bones dades Cercs (-8,6%), Olvan (-10,2%), Montmajor (-28,6%), Saldes (-16,6%) i Vilada (-11,5%).

En canvi, l’Espunyola i Castellar del Riu dupliquen el seu atur: a l’Espunyola, s’ha passat de 6 a 12 aturats al llarg del 2017; a Castellar del Riu, d’1 a 2. A més, Fígols i Sant Jaume de Frontanyà, que a finals de 2016 no tenien desocupació, ara registren un aturat.

L’augment de la desocupació també és rellevant a Gisclareny, que recentment ha passat a ser el poble més petit de Catalunya. Pel que fa a l’atur, Gisclareny ha vist com el nombre d’aturats augmentava de 3 a 5.

Estabilitat total en cinc municipis

Borredà, la Pobla de Lillet, Viver i Serrateix, Capolat i Castell de l’Areny presenten el mateix nombre d’aturats que fa un any. A Borredà, la xifra ha anat ballant entre els 16 i els 24 fins ara, que s’ha tornat a situar als 23 de fa un any. A la Pobla, l’oscil·lació ha estat encara menor i el municipi s’ha mogut durant tot l’any entre els 51 i els 55 actuals -una xifra idèntica a la del desembre del 2016-.

Viver i Serrateix, la xifra també ha anat variant en funció del mes de l’any. A mitjans d’estiu, el municipi va arribar a registrar només 4 aturats, però ara en torna a tenir 6, tal com passava fa un any just. Finalment, Capolat i Castell de l’Areny han viscut anys similars, ballant entre l’1 i el 2. Capolat, però, va aconseguir eixugar el seu atur durant la primavera passada: aleshores no hi havia cap persona empadronada que no tingués feina. Sigui com sigui, actualment, tant Capolat com Castell de l’Areny registren un aturat.

Atur balanç anual Berguedà Departament de Treball Ocupació

Comentaris