General

S’adjudicaran les obres de rehabilitació d’una part de l’església del monestir de Sant Llorenç prop Bagà

El Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona ha aprovat el projecte de restauració i reutilització de l’església del monestir de Sant Llorenç prop Bagà, al municipi de Guardiola de Berguedà. S’adjudicaran les obres per millorar la part de l’església que es fa servir com a centre cultural, és a dir on es feien les Nits Musicals i altres actes. Aquestes obres són una part més de les que ja s’estan fent des de l’any 1982 per restaurar i mantenir tot el conjunt arquitectònic format pel temple i les ruïnes de l’antic monestir, inclòs el claustre romànic, i l’entorn. El cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació i arquitecte de les obres de Sant Llorenç prop Bagà, Antoni González, comenta que l’objectiu d’aquestes llargues obres és recuperar el monestir, però, sobretot el seu significat per a la comarca.
L’objectiu és poder fer les obres abans de l’estiu. En aquests moments, les els treballs impedeixen que es puguin fer visites al monestir, però és previst organitzar alguna visita abans de l’estiu. A l’estiu, també es voldria tornar a organitzar els concerts. Antoni González assegura que, de moment, les obres van bé.
El monestir de Sant Llorenç prop Bagà és un conjunt que ha sofert diferents alteracions al llarg de la història. I un cop s’acabin totes les obres d’adequació i de condicionament d’aquest monument arquitectònic, ha de ser un dels atractius més que s’oferiran al turista en aquesta zona de l’alt Berguedà.
El temple consta de tres naus unides entre si per arcs de mig punt. Compta amb una cripta interior de grans dimensions. L’església mostra una singularitat arquitectònica com és l’elevació del paviment de la nau central sobre les laterals. Avui dia convertit en parròquia, el monestir guarda elements barrocs i gòtics i restes de les dependències monàstiques dels segles XI i XII. La construcció segueix les normes de l’escola lombardo-catalana. L’església manté l’estructura romànica, tot i que en el segle XV va ser mutilada, se suposa que a causa dels terratrèmols que van tenir lloc en aquesta època.

Comentaris