La Farsa presenta Anna Frank

General

El bibliògraf Ramon Felipó i el músic Sergi Cuenca recuperen antigues partitures de la Patum en un llibre

‘Músiques de la Patum’, és el títol del llibre que han escrit el bibliògraf berguedà Ramon Felipó i el músic de Puig-reig Sergi Cuenca. El llibre descobreix antigues partitures de la Patum, concretament recupera col·leccions de partitures d’Antoni San Salvador, de Joan Baptista Lambert, de Francesc Pujol, de Joan Amades, de Joan Tomàs i de Mossèn Josep Armengou, i les compara amb les composicions actuals. Algunes de les peces encara no es coneixien i altres havien quedat oblidades.
La Patum té molts anys d’història, i la seva música també. Això fa que encara es puguin descobrir partitures musicals inèdites. El llibre recull set col·leccions senceres, totes obres de la primera meitat del segle XX. Algunes eren totalment desconegudes com les de Francesc Pujol. Altres s’han trobat a llibres, que ja només consultaven els historiadors i també n’hi ha que estaven guardades a llocs com la biblioteca de L’Orfeò Català o la biblioteca de Montserrat. Ara aquestes obres es posen a l’abast de tothom.
Sergi Cuenca ha fet un acurat anàlisi que mostra que la música de la Patum evoluciona, ja que cadascú li dóna la seva interpretació.
El llibre inclou les set col·leccions de peces, una introducció de Ramon Felipó, que situa històricament les troballes; i l’anàlisi comparativa de les partitures recuperades que fa el músic de Puig-reig, Sergi Cuenca. Felipó remarca especialment que aquest treball mostra que la Patum és dinàmica i popular.
‘Músiques de la Patum’, editada per l’editorial Llibres de l’Índex, estarà a les llibreries a partir de la setmana que ve. Es tracta d’una obra completament berguedana, ja que a part del treball de Felipó i Cuenca, la portada és del dibuixant berguedà Jaume Capdevila, Kap; i la contraportada de dissenyador berguedà Salvador Vinyes.
La presentació oficial del llibre a Berga es farà el divendres dia 25 d’abril a la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, a les 8 del vespre.

Comentaris