Un llibre per reviure els pastorets infantils dels anys 90

Un homenatge als pastorets que van marcar per sempre més una generació de petits actors de Berga. Aquest és l’objectiu de Jaume Huch –sota el pseudònim de Mitus Stampa– amb el seu nou llibre, Hem vist l’estel (o uns pastorets infantis). És el guió teatral dels pastorets infantils que els anys 90 van impulsar Ramon Serchs, Pere Artigas i Queralt Cortina, entre d’altres, i que el propi Huch va escriure expressament perquè els infants de Berga la representessin.

L’Albí edita l’obra de teatre gairebé 30 anys després que s’estrenés, però que el llibre dels pastorets infantils vegi la llum el Nadal del 2017 no és en va. Aquest any en fa 15 que va morir Ramon Serchs, el gran promotor de l’obra, i 20, del traspàs de Ricard Cuadra, compositor de la banda sonora de la representació. “Aquest 2017 reunia tots els ingredients necessaris per promoure aquesta edició”, assegura Jaume Huch.

Foto_Hem vist l'estel_infern_2_Luigi_CMYK_bis

Una obra complexa

Els pastorets de Mitus Stampa es van fer durant 9 anys a Berga, des del gener del 90 fins el Nadal del 98. Aleshores, les obres que l’any 99 va patir el Teatre Municipal de la ciutat van impedir que el següent Nadal s’hi representessin pastorets. “Es va optar per fer un pessebre vivent al parc del Lladó”, relata Pere Artigas, un altre dels promotors. Anys més tard, amb el teatre a punt, els pastorets van tornar a l’escenari però ho van fer amb una obra més lleugera.

Hem vist un estel era una obra diferent. Lluny dels pastorets que des de sempre han estat el plat estrella de la cultura nadalenca, l’obra d’Huch era una autèntica superproducció, un espectacle amb totes les lletres i un autèntic moviment d’infants, amb més de 100 actors i actrius. Però també era un text complicat per a nens d’entre 5 i 12 anys. “Qui tenia paper en tenia molt; i qui no, no en tenia gens”, explica Anna E. Puig, l’angelet Gulis dels pastorets infantils dels anys 90.

Foto_Hem vist l'estel_buscant posada_Luigi_CMYK_bis

Però el cas és que, si l’espectacle va aguantar gairebé una dècada sobre els escenaris berguedans, va ser per l’empenta i la il·lusió dels seus promotors. De fet, Puig –que des d’aleshores no s’ha deslligat de fer pastorets cada Nadal- reconeix que és “complicat” que la representació torni als escenaris perquè “necessita una infraestructura d’envergadura, molta tramoia i un munt de monitoratge”. Sigui com sigui, l’actriu no amaga que seria un gran notícia: “Eren uns pastorets molt especials que ens van marcar a tots per sempre més; i un text collonut, però llarg, que necessita molta feina darrera”.

Ara, però, amb l’edició del llibre de Mitus Stampa, l’obra teatral que va ensenyar un altre estil de pastorets a la ciutat quedarà documentada per sempre més.

25531965_1996528243706875_38309622366875520_o