El vent arriba als 158 km/h i obliga els bombers a fer més de 30 sortides al Berguedà

Les fortes ratxes de vent que han bufat aquest diumenge al Berguedà han obligat els bombers a fer una trentena de sortides, sobretot per eliminar elements que podien representar un perill per a cotxes i per a vianants.
El pitjor ha passat a la Fira de la Tòfona del Berguedà, que se celebrava aquest cap de setmana a Cal Rosal. Les parades, que es fan servir també pel Mercat del Bolet, han volat literalment, i han aparegut escampades per tota la plaça de l’estació. En total, eren 14 estructures de lona. L’Ajuntament d’Olvan encara ha de fer l’avaluació dels danys, però compta que la majoria d’aquestes parades no es podran aprofitar.
L’incident ha obligat a suspendre el concurs de gossos tofonaires, però la resta d’activitats s’han pogut mantenir sota una nau mòbil que ha resistit al temporal.
L’any passat, la Fira de la Tòfona ja es va haver de traslladar al Teatre de Cal Rosal per culpa del vent. Però aquesta vegada les previsions no eren tan amenaçadores, i l’Ajuntament volia mantenir els actes a l’aire lliure.
Les ratxes de vent han arribat als 158 km/h a Queralt, als 130 a Guardiola i als 106 a Berga ciutat.
A Berga, a 2/4 de 9 del matí, els bombers van anar a retirar un arbre caigut a la carretera de Solsona. A les 11, van recollir el cartell d’una botiga que havia caigut a la ronda Moreta i, a la ronda Queralt, van haver de retirar unes teules que estaven a punt de desprendre’s d’una teulada.
A la carretera de Cal Rosal a Olvan, van haver de treure també una branca que obstruïa el pas.
I les actuacions preventives es van repetir també en municipis de l’Alt Berguedà, com Guardiola, Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, en la majoria de casos per retirar planxes de ferro, sanejar façanes o netejar la calçada.
Les pitjors ratxes de vent van ser la matinada i el matí de diumenge, i la velocitat de les ventades va disminuir cap al migdia.

X