Xavier Campillo: “El castell de Berga tingué un paper important en la guerra de Successió i en les guerres carlines”

És qüestió de dies que comencin les obres d’arranjament al castell de Berga, que es posaran en marxa entre el 3 i 4 de març. L’Associació d’Amics del Castell funciona des de l’any 2013 i ha valorat ja molt positivament la resolució d’aquesta assignatura pendent per Berga i comarca. Xavier Campillo, president de l’entitat, ha recordat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat que l’associació va néixer, de fet, amb l’objectiu de reivindicar la necessitat de la restauració, recuperació i adequació d’aquesta edificació històrica de la ciutat.

L’entitat organitza, de fet, ja fa temps visites guiades al castell. A partir d’aquest estiu, però, les visites seran en un entorn totalment condicionat. “El castell de Berga és una edificació molt desconeguda pels berguedans”, ha explicat Xavier Campillo. Que ha assegurat que “molta gent de Berga pensa que en el castell no hi ha res més enllà del que es veu”. Una premissa que Campillo ha assegurat que és totalment equivocada.

“El que tenim ara és una fortalesa construïda entre la segona meitat del segle XVII i la primera meitat del segle XVIII, amb paper en el que van ser les guerres dels segles XVII, XVIII i XIX”. El castell de Berga, segons revela Xavier Campillo, “tingué un paper important a la guerra dels Segadors, a la guerra de Successió i, finalment, a les guerres carlines; i, per tant, és un bon exemple de fortificació. Amb una història important vinculada a la pròpia història de la ciutat”.

L’Associació d’Amics del Castell de Berga fa visites a la fortificació des de fa tres anys. “Bàsicament, fins ara, hem tingut grups de fora de Berga que han vingut a visitar el castell, grups familiars. La visita dura una hora i la gent s’ho passa bé, perquè hi ha coses a veure i a explicar”, ha relatat Xavier Campillo al respecte. Campillo ha dit que, ara amb la restauració, “tindrem un castell que lluirà molt més, on es podran veure aspectes que ara estaven molt malament”. I ha afegit que: “es guanyarà també en condicions de seguretat”.

Per aquest motiu, Xavier Campillo convida a tothom a atrevir-se a conèixer el castell. Això sí, amb una visita guiada. “Perquè s’ha de visitar d’a baix cap a dalt, i a mesura que vas pujant, és possible explicar-ne les vicissituds històriques i les parts que vas podent descobrir”, ha matisat en l’entrevista que li han fet aquest dilluns Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat.

“Molta gent va directament a dalt, i pel camí s’ha perdut molts elements que no ha vist abans d’arribar a l’esplanada”, ha remarcat Campillo. D’entre els elements que ara s’arranjaran  hi ha el baluard de Sant Joan i la porta d’accés al recinte pel seu costat nord. També es netejarà i es recuperarà la plaça d’armes de l’extrem ponent.

Recuperar el castell com a monument històric, tenint en compte que actualment es trobava en un estat degradat, ha estat un dels objectius de l’entitat que encapçala Xavier Campillo els darrers anys, que també es proposa vetllar per altres fortificacions de la ciutat, com la Torre de la Petit o el Baluard de Sant Carles.