David Font és escollit President del Consell Comarcal del Berguedà amb els vots de CiU i del PSC

David Font (CiU) ha estat escollit president del Consell Comarcal del Berguedà en el Ple de constitució que s’ha celebrat aquest migdia de divendres 17 de juliol a la sala d’actes de l’ens comarcal. Font ha obtingut el suport dels 7 consellers de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), dels 2 que fins la setmana passada formaven part de l’executiva comarcal d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) i que van dimitir per discrepàncies amb la direcció nacional de la formació, i dels 2 del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC).

david_font_president_consellConvergència i Unió (CiU) com a federació ja disposava de majoria simple al plenari, ja que – pels vots aconseguits a la comarca en les darreres municipals – sumava 9 consellers. Però enguany s’havia quedat sense la majoria absoluta que havia ostentat l’últim mandat, amb 11 consellers. Davant d’aquest fet i segons ha explicat Font amb la voluntat de formar un govern fort per la comarca, s’ha arribat a un acord de govern amb el PSC. “En un moment sobretot on la situació econòmica i la situació que viu la comarca és prou complicada, totes les mans que volen sumar-se en el projecte comarcal, benvingudes són”, ha afegit Font.

david_font_president_consell2David Font també ha posat en valor que, amb el PSC del Berguedà, s’ha constatat que es podia pactar “amb relativa facilitat”, perquè “hi ha projectes i altres programes que es poden tirar endavant per la comarca, que ja fa temps que s’han anat parlant i que, per tant, el grup del PSC hi ha participat d’una manera o altra”. Per David Font, es tracta de poder treballar “pels 40.000 habitants i els 31 municipis de la comarca”.

De totes les formacions que constitueixen el nou plenari només el grup d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha presentat candidatura alternativa a Font – la del casserrenc Josep Colillas – i en la votació ha obtingut el suport dels seus 6 consellers. L’altra formació del Ple, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), s’ha abstingut i ha emès 2 vots en blanc.

En aquest sentit, abans del plenari de constitució i en la presentació del pacte amb els socialistes, David Font ha explicat que, en les darreres setmanes, Convergència ha explorat diferents vies per arribar a acords estables o puntuals de legislatura, “i fruit de les converses, qui ha mostrat predisposició a estar al costat del grup de CiU, també com a força amb un pes de govern important al llarg de la seva història; ha estat el PSC”. David Font ha recordat que ERC va manifestar “des del primer dia” que la seva voluntat era “fer un pacte a la inversa” arribant a un acord amb totes les forces d’esquerra, mentre que la CUP hauria exposat des del principi que la seva intenció era no entrar a formar cap govern, sense tancar la porta a arribar a acords puntuals a mesura que els temes s’anessin tractant durant el mandat.

Com ja havia informat Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat, el nou plenari el formen 19 persones, repartits en 4 formacions.

Per CDC, els consellers són Francesc Xavier Francàs, regidor de Berga; el mateix David Font alcalde de Gironella; Antoni Clement, regidor de Puig-reig; Josep-Pere Lara, alcalde de Guardiola de Berguedà; Vicenç Linares, alcalde de La Pobla de Lillet; Anna Maria Serra, regidora de l’Espunyola; i Adrià Solé, alcalde de Castellar del Riu. Els crítics d’Unió, així mateix, són Llorenç Altozano, exalcalde d’Avià, i Pere Farré, exalcalde de Vilada.

Al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) hi ha Abel Garcia, regidor a l’oposició de la Pobla de Lillet, i Montserrat Badia, alcaldessa de Vilada.

Paral·lelament, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha fet consellers a Ermínia Altarriba, regidora de Berga i cap de llista de la formació a la ciutat en les darreres eleccions; Rubén Lladós, alcalde de Sant Jaume de Frontanyà; Eduard Coronado, regidor de Castellar de n’Hug; Josep Colillas, alcalde de Casserres; Mai Alsina, edil d’Avià; i Mireia Canal, de Puig-reig. La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) hi té, finalment, com a representants Anna Alsina i Anna Manso.

Una de les vicepresidències pel PSC

ACORD CiU - PSCRespecte l’acord de govern de CiU i el PSC, aquest passa per donar representació al PSC a l’equip de govern, amb una de les vicepresidències, la que es correspon a l’àrea de Coordinació, a més de cedir-li altres àrees de treball. Abel Garcia, el portaveu socialista, ha expressat, en aquest sentit, que “des d’un primer moment, no portàvem 10 minuts parlant que vam deixar de parlar del pacte i vam començar a parlar de projectes”. Per Garcia “això diu molt del futur del Consell Comarcal que avui enceta una nova etapa”.

Garcia també ha expressat que “pel PSC a la comarca, ja sigui amb una Catalunya federada o independent, el que tenim clar és que la prioritat sempre serà la comarca del Berguedà i els 40.000 berguedans i berguedanes”. Per Abel Garcia possibles futures mocions a favor del procés sobiranista català “no erosionaran” l’acord entre les dues formacions “perquè el que ens uneix és més fort que el que ens separa”. De manera que “en aquests casos, Convergència defensarà el seu model i nosaltres el nostre”.

Mà estesa i polítiques comarcals

En l’acte de constitució, el nou president del Consell Comarcal, David Font, també ha volgut posar en relleu que hi ha “mà estesa” per pactar futures polítiques amb la resta de grups. I ha remarcat que el consell fa polítiques “pel Berguedà”, no “d’esquerres o dretes” sinó “política comarcal”. Per Font cal deixar “de banda aquests eixos que, en realitat, poca diferència tenen quan es tiren endavant polítiques reals que afecten als nostres ciutadans, perquè destinar 1,2 milions d’euros en mesures de cohesió social al Berguedà no és política d’esquerres ni de dretes, és política d’estar al costat de les persones que ho passen més malament”. En aquest sentit, Font també ha destacat la tasca feta per aconseguir que la integració tarifària arribés al Berguedà “per garantir la mobilitat a la nostra comarca” o “l’agrupar patronals, sindicats i ajuntaments de tots els colors polítics en l’Agència de Desenvolupament del Berguedà” per treballar per la promoció econòmica i turística a través de la cooperació.

També ha posat en valor l’impuls que s’ha fet des del Consell, respecte l’actuació a la C-16, en què la Generalitat destinarà ja aquest estiu més de 3 milions d’euros en millores de seguretat. Així com d’altres reptes de futur com l’eix Solsona – Berga – Ripoll i l’oferta formativa postobligatòria. També a l’hora de garantir la qualitat dels serveis sanitaris i de les telecomunicacions, en aspectes com el de la fibra òptica.

De la mateixa manera, David Font ha parlat també del repte i l’aposta per una millor recollida selectiva de residus; i la voluntat de diàleg per aconseguir que l’Ajuntament de Barcelona – encapçalat per la batllessa Ada Colau – “rectifiqui” respecte la decisió de renunciar als Jocs Olímpics d’Hivern del 2026.

En el discurs d’investidura David Font, a més, ha volgut remarcar que el consell serà al costat del procés que viu el país. “No em vull pas deixar un repte majúscul com la llibertat del nostre país”, ha explicat. Font ha dit que “el Consell Comarcal del Berguedà estarà al costat del procés i del país, del president Mas i del Parlament de Catalunya, que a ningú li quedi el més mínim dubte”.

ple consell comarcal mertixell borrasD’entre els presents com a públic en aquest ple de constitució, l’anterior president comarcal Sergi Roca, però també la consellera de Governació Meritxell Borràs, del govern de la Generalitat de Catalunya.

Podeu escoltar el discurs íntegre de David Font, nou president comarcal, a continuació:

Fotos: Ple de constitució del Consell Comarcal. Autor: Ricard Codina // Roda de premsa sobre l’acord de govern CiU-PSC. Autora: Pilar Màrquez.

X