Borredà, Societat

La CUP de Borredà acusa Roma d’haver trencat “un pacte verbal” en el qual es comprometia a afavorir l’aprovació per majoria absoluta de l’adhesió a l’AMI

Després que l’Ajuntament de Borredà celebrés aquest dimecres un ple extraordinari – a petició del grup de l’oposició Treballem Junts per Borredà CUP-PA – per demanar l’adhesió del poble a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i que aquesta adhesió s’aprovés finalment per majoria simple, amb 3 vots a favor i les 4 abstencions de l’equip de govern, el grup de la CUP ha volgut manifestar la seva contrarietat. Amb anterioritat al ple, i segons la versió de l’oposició, “s’havien intercanviat impressions”, entre el batlle i el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Borredà, “amb el resultat d’un pacte verbal, on Joan Roma es comprometia a adherir-se a l’AMI a canvi que no es fessin mobilitzacions prèvies al plenari, que no es fes una crida a la ciutadania i a les entitats per pressionar-lo en la seva decisió”, ha asseverat la formació de l’esquerra independentista encapçalada al municipi per Antoni Chueca. En aquest sentit, fonts de la CUP han reiterat la necessitat que l’acord de ple fos per majoria absoluta, per tal que quan arribi a l’AMI, aquesta entitat pugui acceptar-lo.

Joan Roma, però, nega que hi hagués acord previ al respecte: “No hi havia cap mena de pacte en absolut”, ha posat de relleu el batlle. Que diu que, en cap moment, va reunir-se abans del ple amb membres de la CUP o l’ANC.

“Es va demanar el ple extraordinari i el vaig convocar en el termini que preveu la llei, llavors els 4 membres del grup de govern vam flexibilitzar el nostre vot – que inicialment era de vot en contra – decidint abstenir-nos creient que era suficient perquè es pogués aprovar aquesta adhesió per majoria simple”, ha defensat Joan Roma. Roma ha explicat que la secretària va advertir-los que els estatuts de l’AMI exigien majoria absoluta. “Ara no ens podem donar d’alta a l’AMI perquè requereix majoria absoluta, però en aquests casos, l’associació posa el municipi com a soci d’interès; no és en plenes condicions però consta en aquests termes”, ha reconegut.

El resultat de la votació va ser 3 vots a favor de l’adhesió, per part dels regidors de la CUP, i 4 abstencions, per part de la candidatura Compromís per Borredà, que és una marca blanca vinculada al PSC. Des de la CUP s’ha lamentat, a més, que l’alcalde “es manifestés contrari a formar part de l’associació que lluita per la independència de Catalunya i pel dret a decidir”.

“Segons ell ser-ne membre és una il·legalitat, del qual ell no en vol ser partícip”, han assegurat des de la CUP en un comunicat enviat aquest dijous als mitjans. Roma, però, ha matisat que “el que vaig explicar és que jo personalment estic en contra d’adherir-nos a associacions que no tenen un interès directe per l’ajuntament” i que “el que es qüestionava és la legalitat de pagar una quota; la delegació del govern ha portat ja a 54 consistoris davant dels tribunals per entendre que pagar quota de l’AMI era il·legal”.

“No vam tenir cap conversa, cap reunió ni cap acord entre l’equip de govern i la CUP des de que ens van presentar la petició de ple fins a la celebració del plenari, no vam poder parlar ni negociar si no ens vam veure”, ha relatat Joan Roma; que ha dit que tampoc va reunir-se en cap moment amb ningú de l’ANC.

Tot i així, els membres del grup de Chueca, a l’oposició, han reiterat que hi havia “un pacte, que Joan Roma ha trencat sense cap mena de consideració; ni cap a l’ANC de Borredà, ni cap al grup de l’oposició, ni a l’àmplia majoria de la població del municipi que va votar sí-sí en la consulta del 9-N, fins a 288 borradanesos a favor davant de 13 vots al no-no”. La CUP ha reiterat que, així, s’ha “defraudat un ampli sector de la població”.

En l’actualitat, el 81% dels municipis de la comarca del Berguedà ja formen part de l’AMI, “el que es tradueix en un 96% dels habitants de la comarca”, han defensat els representants de la CUP a Borredà.

Ajuntament de Borredà AMI Antoni Chueca CUP Joan Roma

Estic amb tu

Comentaris

  • Esteban Amills Sisó

    LA TOSSUNERIA DE UN SOL INDIVIDU FA QUE TOT UN POBLE PERDI L’ESPERANÇA.
    ARcalde estaràs content, puix no has fet el que tu opines (que vaja que deu ser), si no el que et manen ! COM SEMPRE !!!
    Quina pena que a un poble el mani el PSC de Barcelona. I tot per la manca de personalitat de qui el representa.