La Diputació manté suspeses les visites guiades a cinc esglésies del Berguedà, que es reprendran un cop s’adjudiqui el servei

El Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona manté interromput el servei de visites guiades a cinc esglésies romàniques del Berguedà: Sant Quirze de Pedret (terme de Cercs tocant a Berga), Sant Llorenç prop Bagà (Guardiola de Berguedà), Sant Vicenç del Rus (Castellar de n’Hug), Sant Sadurní de Rotgers (Borredà), i Sant Vicenç d’Obiols (Avià).

Un servei que es presta els caps de setmana però des del primer d’octubre està suspès temporalment. I de moment no hi ha data per reprendre el servei. La voluntat és normalitzar la situació i tornar a oferir visites guiades “el més aviat possible”, han explicat a Ràdio Berga i Aquí Berguedà fonts del Servei de Patrimoni Arquitectònic. Es treballa amb la voluntat d’activar el servei o aquest octubre mateix o al novembre. El motiu de la suspensió temporal va ser un error administratiu.

Error administratiu

El dia 2 d’octubre es va acabar la concessió amb l’empresa que prestava el servei (l’empresa privada del Berguedà Dinapat) i calia adjudicar-lo de nou, o a la mateixa empresa o a una altra. Una descoordinació administrativa va fer que hi hagués un desfasament entre el final de la concessió vella i l’inici de la nova, i mentre no es faci l’adjudicació s’han hagut de suspendre les visites. Són cinc les esglésies afectades, i d’aquestes les més visitades són la de Pedret i la Sant Llorenç.

El PP demana explicacions

El portaveu del PP a la Diputació de Barcelona ha demanat explicacions. Després de mantenir una reunió amb el president del Partit Popular al Berguedà, Joan Antoni López Noguera, les preguntes formulades són: ‘Per quines raons s’ha aturat el servei de visites guiades?’, ‘Té alguna relació aquesta interrupció amb la voluntat de canviar l’empresa o professionals que prestaven el servei?’, ‘Quina ha estat l’avaluació del funcionament actual del servei de visites guiades per part del Servei de Patrimoni Arquitectònic durant els darrers quatre anys?’, ‘Quins plans tenen per incrementar el nombre de visites i per garantir l’actualització dels materials que es fan servir en aquest servei?’, i demanen informació de ‘quin ha estat el preu d’aquest servei i el nombre de visites ateses en els darrers nou anys, detallat any per any’. S’ha entrat aquesta petició per escrit “per la importància que té aquest servei per a la preservació de les esglésies i per ajudar a potenciar el turisme al Berguedà”, ha dit el president del PP al Berguedà, Joan Antoni López Noguera.

També ha manifestat que “sempre hem cregut que els responsables polítics provincials, fan una gran feina pel territori, i en el manteniment del patrimoni històric i potenciació del turisme, que ha d’ajudar a dinamitzar l’economia del Berguedà”. En aquest sentit ha afegit que “hem de buscar solucions i el turisme és un dels puntals, això com també mantenir i dinamitzar el patrimoni històric, per això hem de reclamar el bon funcionament d’aquests serveis”.

FOTO: Església romànica de Sant Quirze de Pedret (Cercs-Berga)

X