L’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central ha signat un conveni amb el BBVA per facilitar l’accés al finançament als projectes d’emprenedoria i empresarials beneficiaris dels ajuts Leader, una iniciativa europea destinada a fomentar l’activitat econòmica i la creació d’ocupació en el món rural. Els ajuts per l’anualitat 2016 tenen assignada una dotació pressupostària de 675.275 euros. Es poden presentar sol·licituds fins al 21 de març. Per a més informació de la convocatòria clica aquí.
Finançament
Segons ha explicat el president de l’Associació, Antoni Clement, “en altres convocatòries alguns projectes no s’havien pogut dur a terme per falta de finançament i per això aplaudim el conveni amb el BBVA”. Tal com ha explicat Francesc Miró, de l’entitat financera, permetrà posar a disposició de les empeses solucions financeres adequades al projecte empresarial. Hi ha tres vies: bestreta de la subvenció aprovada (préstec fins al 80% màxim de l’import de la subvenció aprovada); finançament de les inversions a realitzar, fins el 80% de les inversions (descomptant el 100% de l’import de l’ajut aprovat); i un aval, per les operacions on la subvenció sigui superior a 50.000 euros (i l’import de l’aval el 15% de l’import de la subvenció).
Plataforma virtual
Una altra de les novetats d’aquesta convocatòria dels ajuts Leader és una plataforma virtual pionera que es posa en marxa per agilitzar la tramitació dels ajuts. L’empresa berguedana Inforber ha creat el nou sistema que beneficiarà tant als autònoms, Pimec i institucions com a l’Associació. Segons el gerent d’Inforber, Pere Ballarà: “permet presentar la documentació necessària per optar als ajuts Leader de manera telemàtica, i consultar l’estat de l’expedient. I per la seva banda, l’associació pot tenir accés a tots els expedients i requerir algun o altre document si és el cas”. Facilitat, rapidesa i agilitat són algunes de les millores que permet la nova plataforma on-line. També, segon Ballarà “permet un augment de la transparència i una reducció de despesa, cosa que fa que tot el procediment sigui més eficient i productiu”. La plataforma ha costat 18.000 euros i s’ha finançat amb capital provinent del Departament d’Agricultura.
Antoni Clement ha explicat que la plataforma ja està en marxa i que de moment hi ha tres usuaris registrats que estan tramitant en línia la seva documentació per accedir als ajuts. L’objectiu de l’Associació pel Desenvolupament Rural és que aquesta eina passi a ser el sistema bàsic de treball i que els usuaris es vagin familiaritzant amb el nou model.
Per la seva banda, el gerent de l’Associació, Eduard Barcons, ha explicat que en aquesta edició s’ha obert el ventall de persones jurídiques que es poden acollir als ajuts, ja que en aquesta convocatòria també hi podran accedir petites i mitjanes empreses. Altres beneficiaris dels ajuts Leader són els autònoms, cooperatives, associacions, fundacions o bé les entitats públiques. D’altra banda, els ajuts van destinats a empreses, organitzacions i emprenedors que vulguin crear, millorar o ampliar les seves companyies ja siguin empreses agroalimentàries, no agroalimentàries, d’oci, d’activitats turístiques i organismes públics que busquin millorar el patrimoni rural, d’infraestructures públiques per la mitigació i adaptació al canvi climàtic i infraestructures que generin activitat econòmica i ocupació.
Eduard Barcons ha assenyalat que l’objectiu de l’Associació és generar un teixit empresarial “competitiu, especialitzat i de qualitat”. Confia que amb les noves mesures implantades, el nombre de demandants augmenti i es puguin superar la trentena.
FOTO: Signatura del conveni. D’esquerra a dreta: Antoni Clement, president de l’Associació pel Desenvolupament Rural del a Catalunya Central; i Francesc Miró, del Grup BBVA