El Berguedà tindrà una Estació de Trail, circuit per córrer per camins de muntanya senyalitzat i amb serveis

El Consell Comarcal del Berguedà, conjuntament amb els municipis de Bagà, La Pobla de Lillet i Guardiola de Berguedà, està treballant per tenir una Estació de Trail al Berguedà. Es tracta d’aprofitar els senders que hi ha a l’alt berguedà per oferir un circuit homologat i preparat per córrer per camins de muntanya. S’hi posarà senyalització específica. I es complementarà amb serveis i prestacions com ara dutxes, taquilles… (en aquest sentit, es podrien utilitzar instal·lacions i infraestructures com els pavellons de Bagà i la Pobla de Lillet, l’Oficina de Turisme de Guardiola de Berguedà, els vestidors de les piscines municipals, el Xalet del Catllaràs a La Pobla de Lillet, etc).

Les Estacions de Trail estan dirigides tant a les persones que s’inicien al trailrunning , com a les més expertes i que volen millorar el seu rendiment entrenant en zones específiques com serà el cas del Berguedà. Segons ha explicat en una entrevista a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà el conseller comarcal d’Esports, Abel Garcia, “tenim una extensa xarxa de senders i rutes idònies per aquest projecte”. (Pots escoltar l’entrevista a l’àudio adjunt)

Ha remarcat que hi ha senders senyalitzats, molts de manera circular, i per tant propicis per ser itineraris de l’Estació de Trail, i ha especificat que el projecte aprofitaria per exemple el recorregut de Cavalls del Vent (adaptant-lo per tenir una a Bagà) i també comptaria amb l’Ultra del Catllaràs (actualment no marcada)  perquè esdevinguin punts d’entrenament de gran recorregut de la mateixa estació. En aquest sentit, s’aprofitaria el ressò internacional que tenen curses com l’Ultra Pirineu o l’Ultra del Catllaràs perquè servissin d’elements dinamitzadors de l’Estació de Trail. De fet, la previió del Consell Comarcal del Berguedà és poder-la tenir a punt al setembre, coincidint amb l’Ultra Pirineu.

L’objectiu és es que el Berguedà sigui un punt de referència per a l’entrenament del trail running, tenint en compte que és una comarca on hi ha molta afició per córrer i que atrau molts senderistes i practicants de trail running. “Cal recordar -ha dit Abel Garcia- que tenim esportistes de renom en aquest àmbit, com Núria Picas i Pau Bartoló”.

L’Estació de Trail és un projecte amb què s’està treballant des de fa mesos. Una acció que s’ha fet aquests dies és conèixer in situ l’Estació de Trail de Zegama, al País Basc. Una visita que fan fer l’alcalde de Bagà, Nicolás Viso; el de Guardiola de Berguedà, Josep Lara; el de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares; el responsable d’Esports i Promoció del Territori Abel García; i el president del Consell Comarcal, David Font, els quals van qualificar de “molt positiva”. Segons Abel Garcia, “vam veure que el Berguedà pot desenvolupar un projecte integral d’aquest tipus, amb l’afegit de que potencialment ens pot visitar molta més gent, per la proximitat de les grans ciutats de l’àrea metropolitana, i al mateix temps atraure i consolidar turisme internacional”.

Es tracta d’un projecte esportiu-turístic que pot tenir un impacte econòmic molt important. En quest sentit en destaca el fet que si el corredor té uns senders clarament marcats amb la informació d’interès necessària esdevindrà un client fidelitzat. El fet de poder oferir serveis extres com  dutxar-se, propiciarà que consumeixin al territori i allarguin l’estada un cop acabada l’activitat. Es podran oferir sessions temàtiques com campus, training campus… Es poden incorporar fisioterapeutes, entrenadors, guies, taxistes,… “Molts possibilitats que de ben segur generaran llocs de treball”, ha dit Abel Garcia.

L’Estació de Trail serà compatible amb tota l’activitat relacionada amb la bicicleta.

 

X