Berga, Societat

El Centre Cívic de Santa Eulàlia acull demà la 10a Marató de Donació de Sang

El Centre Cívic de Santa Eulàlia acull demà la 10a Marató de Donació de Sang

El Banc de Sang i Teixits (BST) organitza demà la 10a Marató de Donació de Sang, que se celebrarà un any més al Centre Cívic de Santa Eulàlia de 10 del matí a 10 del vespre. La iniciativa compta amb la implicació de l’Ajuntament de Berga, l’Associació de Donants del Berguedà i la Creu Roja Berguedà.

Traslladar la marató al Centre Cívic de Santa Eulàlia des de 2014 ha estat una bona idea, ja que ha fet que en els dos últims anys l’acollida hagi estat molt bona. Tenint en compte els antecendents, la marató espera poder recuperar l’estoc de sang que necessita mantenir Catalunya després de l’estiu. El cas és que la Marató de Donació de Sang arriba en un moment complicat en què les reserves de sang estan baixes per la manca de donants durant l’estiu.

Les condicions per poder donar sang

En general, pot donar sang qualsevol persona que tingui una bona salut, més de 18 anys i un pes de més de 50 quilos. Les dones embarassades tampoc poden donar sang. D’altra banda, l’organització aprofita l’ocasió per recordar que no cal estar en dejú per donar sang. En tot cas, el web www.donarsang.gencat.cat dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Els motius pels quals cal donar sang

  • Una de cada 10 persones que entra en un hospital necessitarà una transfusió de sang.
  • La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers.
  • De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma.
  • Les dones poden donar sang tres vegades l’any; els homes, 4.
  • Els components de la sang caduquen passats uns dies. Per això, és necessari donar-ne de forma regular.

Donar sang és sinònim de salut, per això ser donant “és una sort”, segons el Banc de Sang i Teixits. Gràcies a tots ells, a Catalunya cada any prop de 100.000 malalts poden rebre sang per a les operacions i tractaments.

La Marató de Donació de Sang que demà se celebra a Berga vol convertir la donació en una gran jornada festiva. Per això, compta amb la participació d’entitats, institucions, empreses i particulars que donen suport i s’impliquen organitzant un seguit d’activitats lúdiques durant tota la jornada.

FOTO. Una donant de sang / AUTOR: Bancsang.net

Banc de Sang i Teixits barri de Santa Eulàlia Centre Cívic Marató de Donació de Sang

Estic amb tu

Comentaris