Societat

El Berguedà diagnostica 7 diabètics que no sabien que ho eren gràcies a unes proves a l’atzar

El Berguedà diagnostica 7 diabètics que no sabien que ho eren gràcies a unes proves a l’atzar

Professionals adscrits al CAP Berguedà de Berga i als consultoris locals d’Avià i Borredà han fet en les darreres setmanes un total de 120 proves simples a l’atzar que serveixen per comprovar el nivell de glucosa a la sang. L’acció, emmarcada dins el Dia Mundial de la Diabetis, ha permès identificar tres homes i quatre dones amb un rang de dades que es consideren com a diabetis, la qual cosa els ha comportat l’inici del tractament corresponent.

Les proves s’han realitzat en persones amb edats compreses entre 26 i 97 anys. A banda de les 7 persones diabètiques, 81 persones de la mostra es trobaven en uns paràmetres de sucre dins de la normalitat, i 32, en un rang de perill. La majoria de determinacions, 66, s’han fet en dones i homes d’entre 51 i 75 anys.

En el cas d’Avià les proves s’han dut a terme a la plaça de l’Ajuntament, amb el suport de persones voluntàries. En altres consultoris de l’Alt Berguedà i en l’àmbit de Berga s’han habilitat taules amb informació i consells sobre la diabetis.

El tipus de diabetis més habitual, la diabetis mellitus (DM), és una malaltia metabòlica que es caracteritza perquè l’organisme fa un ús escàs de la glucosa. La glucosa és un sucre que, un cop a les cèl·lules, actua com a font d’energia per tal de dur a terme els processos vitals. Si el cos és incapaç d’aprofitar-la, en lloc de penetrar a les cèl·lules s’acumula a la sang i provoca una hiperglucèmia. La hiperglucèmia és l’augment del nivell de glucosa a la sang (glucèmia).

La DM és una malaltia crònica que requereix un bon control metabòlic per evitar o frenar possibles complicacions a llarg termini. Segons l’informe de 2011 de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) hi ha més de 347 milions de persones amb diabetis arreu del món. Així mateix, hi ha un nombre indeterminat de persones que tenen diabetis i que encara no han estat diagnosticades. Tant és així que aquesta malaltia constitueix una de les pandèmies del segle XXI.

A Catalunya, el nombre estimat de diabètics està al voltant de 560.000 persones. Cada any es registren entre 250 i 270 nous casos de diabetis mellitus de tipus 1 en menors de 30 anys.

Berguedà CAP Berguedà Dia Mundial diabetis

Estic amb tu

Comentaris