Bagà aprova petits canvis en l’IBI tot i l’oposició de Convergència, que exigeix una rebaixa

Bagà ha aprovat aquesta setmana una sèrie de modificacions pel que fa a l’ordenança municipal de l’Impost de Béns Immobles (IBI) per aquest 2017. En concret, el consistori ha donat el vistiplau als canvis amb els vots a favor dels set regidors de l’equip de govern de Compromís per Bagà (CP), l’abstenció del regidor d’ERC i els tres vots en contra de Convergència.

Tal com va passar l’any passat, l’Estat ha permès una baixada del 0,92% del valor cadastral dels immobles de Bagà. Aquesta petita variació “podria haver estat molt contraproduent per al consistori, si, d’acord amb la modificació, s’hagués abaixat l’impost que es recapta de cada ciutadà”, ha explicat Lluís Casas, regidor d’Hisenda, en declaracions a l’AquíBerguedà.cat. Per això, el que s’ha fet des de l’Ajuntament és congelar l’impost, de manera que els ciutadans pagaran exactament el mateix que l’any passat pels seus béns immobles.

Tot plegat va ser discutit al Ple extraordinari d’aquest dilluns. El cap de l’oposició, Pep Llamas (CiU) va exigir a l’equip de govern que abaixés l’impost d’acord amb la baixada del valor cadastral que ha permès l’Estat, però l’equip de govern “no ho pot permetre perquè és inviable“, assegura Lluís Casas. Segons diu, “la baixada que demana Llamas suposaria ingressar uns 270.000 euros menys cada any i, evidentment, no ens ho podem permetre. Ni nosaltres ni cap Ajuntament”. De fet, Casas explica que una reducció de l’impost com la que exigeix l’oposició obligaria el consistori a tancar equipaments com la guarderia i acomiadar personal municipal. “No els podríem pagar”, lamenta.

Per la seva banda, Llamas considera que l’equip de govern “no és capaç de treure recursos d’altres llocs i per això apuja el coeficient de l’IBI”. En aquest sentit, el regidor Lluís Casas reitera que “si hi ha alguna altra via per treure recursos, som tot orelles per escoltar-la, però no creiem que ens la digui perquè fa mesos que li ho preguntem”. Però Llamas considera que “es deixen escapar moltes subvencions i s’acaba carregant les costelles del contribuent”. La crítica de Convergència cap a la mala gestió econòmica del govern de Compromís per Bagà ve de lluny i, per això, l’oposició ha forçat un Ple extraordinari per aquest gener per tal de fer 66 preguntes al govern sobre la situació econòmica del consistori.

 

FOTO. L’alcalde de Bagà, Nicolás Viso, líder de Compromís per Bagà (PSC) / Arxiu