Toni Bascompte: “L’Administració es preocupa més per sancionar que per millorar les explotacions”

El coordinador comarcal d’Unió de Pagesos al Berguedà, Toni Bascompte, ha fet públic un article d’opinió on expressa el seu punt de vista sobre el delicat moment que viu la pagesia a Catalunya. Bascompte posa de relleu la importància de les activitats ramaderes en zones de muntanya com l’Alt Berguedà, retreu a l’Administració que es preocupi més per sancionar que per millorar les condicions laborals dels pagesos i convida els catalans a sumar-se a la Marxa Pagesa que es farà els dies 26, 27 i 28 de febrer sota el lema “Volem un país amb pagesia”.

L’article diu així:

La pagesia del Berguedà, com la de la resta del territori, avui ha de fer front a massa adversitats. La renda agrària ha caigut un 39% des del 2001, i això vol dir que amb el mateix treball no surten els números i que cal tornar a invertir i créixer per fer rentables les explotacions; però això és pràcticament impossible si les línies d’ajuts incloses en el Pla de Desenvolupament Rural (PDR) es retallen, es deixen de convocar o es posen uns criteris de puntuació tan alts que pràcticament tothom en queda fora, com ha passat aquests darrers anys. El Berguedà és com dues comarques en una; Si bé el Baix és més agrari i cerealista, amb també moltes explotacions ramaderes porcines i lleteres, l’Alt Berguedà és sobretot de muntanya i això implica que les activitats majoritàries són les de ramaderia extensiva; és aquí on s’ha notat més la retallada en les Indemnitzacions Compensatòries de Muntanya, que es donen pel fet de produir en zones amb unes limitacions naturals on d’altra manera seria totalment inviable qualsevol activitat agrícola o ramadera. Cal dir que aquestes activitats són indispensables per una correcta gestió del territori i evitar el despoblament. Com a tret distintiu de la comarca, de muntanya i forestal, i per extensió boletaire, hem patit una invasió mai vista fins el moment. En els últims temps hem vist com es deixa de respectar la convivència amb les activitats agràries quan s’accedeix i gaudeix del medi, per anar a buscar bolets o també en el cas de les cada vegada més abundants proves esportives.

A les dificultats pròpies de la feina del pagès ara s’hi sumen uns danys incalculables provocats per una fauna salvatge, la reintroducció d’espècies depredadores i carronyaires que es declaren protegides sense tenir en compte si són compatibles amb les activitats que ja hi ha implantades als medis on s’alliberen. A això hi hem de sumar uns preus en molts casos iguals o fins i tot inferiors als de fa vint-i-cinc anys, una gran distribució monopolitzada i que domina el mercat, una administració més preocupada en controlar i sancionar que en ajudar a millorar les explotacions per fer-les més eficients, entre altres qüestions. Com a conseqüència, tenim per davant un futur incert. La pagesia a Catalunya representa aproximadament un 1% de la població activa, una de les més baixes d’Europa. A més, Agricultura no ha respectat els acords presos al Parlament per unanimitat quant a prioritats pressupostàries acordades en un context de crisi. Per tots aquests motius, que no són pocs, a la comarca ja fa mesos que ens mobilitzem.

Els pròxims 26, 27 i 28 de gener es durà a terme la Marxa Pagesa amb tractors amb el lema Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia, que arribarà a Barcelona el dissabte 28. Al Berguedà hi participarem per renovar l’acord de la societat amb el camp, per dignificar i reconèixer el paper de la pagesia en la societat com a productora segura d’aliments de proximitat i qualitat. En aquest moment en què el país s’encamina a prendre decisions de gran transcendència per al seu futur, els pagesos convidem a la societat a compartir el lema de la nostra campanya a les xarxes: Volem un país amb pagesia.

X