“Si no els haguessin parat, ens haurien matat”

L’Andy té 28 anys, va néixer a Bagà, però ha viscut pràcticament tota la vida a Berga. Fins fa deu mesos, que se’n va anar a Barcelona. Aquest cap de setmana, va pujar a Berga per presentar-li el seu xicot a la seva mare. Van sopar junts. I, una estona més tard, el seu xicot Jorge i ell mateix van patir una brutal agressió homòfoba a les portes de La General.

“Si no ens haguessin separat, ens haurien matat”, diu l’Andy. Ell i el seu nòvio han oblidat part del que va passar, perquè, dels cops, van perdre la consciència. Però recorden perfectament qui era l’agressor. “Jo l’havia vist alguns cops, no el coneixia personalment, però sabia que tenia fama de violent”, explica. L’Andy i el Jorge van sortir a fer una cigarreta a la porta del local, es van fer un petó, i l’agressor els va començar a interpel·lar: “Quin fàstic feu! No sabeu que això és de mala educació?“, els va dir. L’Andy li va respondre que, si tan fàstic li feia, se n’anés. Però, en comptes d’anar-se’n, els va clavar un cop de puny.

Quatre o cinc persones van ajudar l’agressor

L’Andy es va defensar com va poder, i va trucar al 112 per avisar la policia. Eren les 3:55 h. Mentrestant, l’agressor va colpejar el Jorge, i des d’aquell moment, la parella ja no recorda pràcticament res més. Saben que l’agressor va tenir ajuda: com a mínim, quatre o cinc persones s’hi van afegir i els van clavar més cops de puny i puntades de peu.

“Allà, hi havia molta gent, i vam tenir sort que ens van separar”, assegura l’Andy. Quan van arribar els Mossos, els agressors ja se n’havien anat. L’ambulància els va dur a l’hospital, on els van atendre per contusions i ferides superficials, segons consta a l’informe mèdic. D’allà, se’n van anar a comissaria a presentar la denúncia. Van poder donar el nom i el primer cognom de l’agressor i d’un dels seus còmplices. La policia el té fitxat per altres baralles. Però aquesta és diferent: “Els Mossos ens dir que queda clar que, en el nostre cas, hi ha un component homòfob“.

L’Andy i el Jorge estan intentant “passar el xoc plens de morats i amb la cara inflada”. No s’ho esperaven: “No et pots imaginar de cap manera que t’agrediran davant de la discoteca on has anat tota la vida”, diu. La General ha condemnat els fets i ha dit que no deixarà entrar l’agressor mai més. “Dins del local, no vam tenir cap problema”, aclareix l’Andy, i de fet, afegeix: “No havíem tingut mai cap problema enlloc: ni a Barcelona, ni a Manresa, ni a Berga; enlloc“.

L’alcaldessa l’ha trucat: “És intolerable”

El mòbil de l’Andy treu fum. Des de que ha fet pública la denúncia, aquesta tarda a Facebook, no ha parat de rebre missatges de suport. El regidor de Governació, Francesc Ribera, i la mateixa alcaldessa, Montse Venturós, l’han trucat. “L’alcaldessa m’ha dit que això és intolerable i que no es pot permetre“.

Per a demà, a les 19 h, hi ha convocada una concentració de suport a la plaça de Sant Pere de Berga. L’Andy i el Jorge hi seran. També l’alcaldessa i el regidor Ribera.

X