L’home que arrencava estaques ahir a Berga és el que es va disfressar de guàrdia civil davant de la casa de Puigdemont

L’home que ahir a la tarda va arrencar les estaques grogues de la rotonda de l’entrada sud de Berga és Jaime Vizern, un destacat membre dels autoanomenats GDR (Grups de Defensa i Resistència), que es dediquen a eliminar símbols grocs de la via pública. Fa de portaveu dels GDR, fins i tot en entrevistes a TV3, i és president del grup ultra Democracia y Unidad Española.

Es va fer tristament famós per haver-se disfressat de Guàrdia Civil davant de la casa de Carles Puigdemont a Waterloo (Bèlgica) i la policia belga el va identificar.

A l’abril, va denunciar que li havien fet unes pintades amenaçadores davant de casa, a Sant Salvador de Guardiola (Bages) i, per això, grups d’ultradreta li van organitzar una concentració de suport. I el 3 de juliol era davant de la presó dels Lledoners, també retirant llaços grocs, quan un militant espanyolista va agredir amb un cop de puny un independentista dels CDR del Bages. El mateix Vizern, identificat pels Mossos, va delatar l’agressor.

Els fets d’ahir a Berga

Ahir, va entrar a la rotonda de davant del Lidl i va començar a retirar estaques i a posar-les a dins del cotxe, on hi havia una noia esperant-lo. Un activista independentista de Berga va irrompre davant d’ell i li va retreure l’actitud. Vizern li va respondre: “Yo me las llevaré cuando me salga de la polla”, i va continuar arrencant-les. Els dos es van encarar i van forcejar amb les estaques, però l’enfrontament no va arribar a les mans.

Llavors, Vizern va entrar al cotxe i es disposava a marxar. Però el militant independentista i altres companys s’hi van posar al davant per evitar que se n’anés amb les estaques. Davant d’això, el mateix Vizern va trucar als Mossos d’Esquadra dient que no el deixaven circular. Els Mossos i la Policia Local van arribar al lloc dels fets, li van treure dues estaques del maleter, i el van identificar.

L’ANC i Òmnium condemnen els fets

L’ANC i Òmnium han emès un comunicat en què condemnen “l’atac feixista” d’ahir a Berga. “Denunciem aquest fet de forma pacífica i democràtica, sense fer ús de la violència que fan servir ells”, diuen, i adverteixen: “no caurem en les seves provocacions i resistirem els atacs que vulguin fer als nostres símbols”.