Reparen el barret de la torre de Suècia, gairebé dos anys després del despreniment d’una part

Aquesta setmana s’ha realitzat l’esperada reparació del barret de la torre de Suècia, a la zona de l’antiga caserna militar de Berga. L’Ajuntament de Berga va establir un perímetre de seguretat al voltant de la torre l’abril del 2017, quan una part del barret va caure. Des d’aleshores ha estudiat com actuar-hi, ha redactat el projecte i ha buscat una empresa que treballi amb els materials de la torre. Tot plegat, ha fet que el procés s’hagi allargat gairebé dos anys.

L’empresa que ha fet les peces noves és a Àustria i l’Ajuntament ha hagut d’esperar uns quatre mesos des que va encarregar-li els recanvis. “Hi ha molt poques fàbriques a Europa que fabriquen això. És un procés industrial. però en el fons és artesania”, ha explicat a l’Aquí Berguedà el regidor d’Urbanisme, Oriol Camps. L’obra en si és menor, tant pel que a la durada -pocs dies- com pel que fa al cost –uns 15.000 euros-.

Amb tot, el regidor Camps ha recordat que la torre de Suècia, com el pavelló, és un edifici que no estava pensat per romandre tants anys a l’aire lliure, sinó que era per a una exposició temporal, de sis mesos, a Barcelona. “Són dues infraestructures que necessiten manteniment constant: sempre si ha hagut d’estar a sobre i s’hi haurà d’estar si no es fa una reforma integral”, ha explicat.

L’abans i el després

torre-suecia-berga-1

torre-suecia-web

Un equipament amb història

Tant el pavelló de Suècia com la torre són patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona. Després de l’Exposició de 1929, els suecs van cedir els edificis al consistori de la ciutat comtal i aquest últim va acabar-los concedint a Berga després de sotmetre el futur de les instal·lacions a concurs. Només posaven una condició: que s’utilitzés per a usos socials.

Inicialment així va ser, però amb la Guerra Civil, l’espai es va convertir en caserna militar i els edificis van ser destruïts a mitjans de la dècada dels 60. Tot i això, acabada la guerra, les administracions van treballar per restaurar els equipaments i així va ser: l’any 1998 Berga va inaugurar el pavelló restaurat i deu anys després, el 2008, la torre.