Un dels millors fotògrafs del món aterra a Avià per omplir les parets del poble de fotoperiodisme

Fotoperiodisme i art urbà. Aquesta és la nova aposta del Konvent i l’Ajuntament d’Avià. Després d’omplir de murals el poble l’any passat, enguany Avià quedarà farcit de vinils fotogràfics, a partir del 3 d’agost i fins el 29 de setembre. El prestigiós fotoperiodista Samuel Aranda és l’autor d’unes fotografies que se solaparan: Aranda integrarà gent d’Avià a imatges captades arreu del món i les exhibirà a les parets del nucli municipal.

Samuel Aranda és un fotoperiodista català conegut arreu del món. Va guanyar el World Press Photo of the Year i el Premi Nacional Espanyol de Fotografia. Com a fotògraf independent, col·labora en diverses publicacions com ara The New York Times, The Guardian, Time, Newsweek, El País o el Magazine de La Vanguardia. També treballa per l’agència Corbis Images.

Aranda ha estat setmanes voltant per Avià per captar les imatges que necessitava per fer els vinils. Assegura que inicialment li va costar trobar persones que volguessin ser retratades. Però, de cop, va fer-se la màgia: els alumnes d’una classe de ioga a l’Ateneu d’Avià es van prestar a ser retratats i, de sobte, gent d’arreu del poble es va sumar a la iniciativa.

L’alcaldessa, Patrocini Canal, va explicar en roda de premsa que l’exposició començarà als peus de l’Ajuntament, a l’Ateneu. A partir d’aquí, es podrà seguir un recorregut per tot el poble i Aranda convida els avianesos a “endevinar qui és del poble i qui no”. Per exemple, segons ha avançat Aranda, una imatge integra joves del poble cridant a una manifestació d’Egipte.

Fotografies dels presos de Lledoners, a Cal Rosal

La proposta d’Aranda és una de les grans protagonistes de l’estiu cultural que impulsa Konvent. Però n’hi ha més. Ho han batejat com a Bàt Fotoperiodisme Documental i, a banda de les imatges de Samuel Aranda per tot Avià, també inclou una exposició als edificis de Konvent a Cal Rosal.

Des del 13 de juliol, Konvent ofereix una exposició inèdita d’imatges dels presoners de Lledoners. Les fotos són del taller de fotografia que Maria Vernet dirigeix al centre penitenciari i, per tant, han estat captades pels alumnes reclusos a Lledoners. També n’hi ha dels presos polítics.

Més endavant, està previst que s’hi afegeixin peces escultòriques com ara unes ceràmiques de Jordi Cuixart i l’activista Ai Weiwei.