Gironella ofereix l’edifici de l’alberg a l’Associació Pro Disminuïts Psíquics perquè hi faci una residència

L’Ajuntament de Gironella està disposat a cedir l’edifici de l’alberg a l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà perquè hi faci una residència per a persones amb discapacitat intel·lectual. Segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, l’Ajuntament veu amb bons ulls cedir l’espai a l’entitat per donar-li un ús per primera vegada, vint anys després d’iniciar-ne la construcció. Per a l’associació, la proposta és una oportunitat per resoldre un dels principals problemes que arrossega des de fa anys: té set persones amb discapacitat intel·lectiu en llista d’espera que necessiten una residència, però que no poden entrar-hi perquè no hi ha places, ni al Berguedà ni arreu de Catalunya.

Ara mateix l’entitat disposa de dos pisos a la Font del Ros de Berga que serveixen per atendre les 12 places d’atenció residencial que té des de principis de segle. Però els espais són petits i la Generalitat pràcticament no concedeix noves places a cap punt de Catalunya des de fa una dècada. La situació és gravíssima: si ara mateix una persona amb discapacitat intel·lectual perd els pares o tutors que se’n fan càrrec, necessitarà un lloc on viure atesa, però no n’hi ha cap de disponible.

La gerent de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics, Ester Comellas, ha explicat a l’Aquí Berguedà que una de les set persones que l’entitat té en llista d’espera ja es troba en una situació especialment crítica: “És un problema perquè no hi ha un servei alternatiu. L’única solució és trobar un familiar o voluntari que se’n pugui fer càrrec. En casos d’extrema urgència, les residències de la gent gran poden arribar a atendre algun cas, però ara ens trobem que també estan plenes, a banda que estan especialitzades en un altre perfil de persones”.

Per poder aconseguir més places, l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà ha de disposar de l’espai i ha de presentar un projecte concret al Departament d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat. Representants del Govern català van visitar fa uns mesos la zona per fer una primera valoració de l’equipament, i ara demanen a l’entitat que afini el projecte. Per això, l’Ajuntament ja ha cedit la documentació a l’associació per tal que estudiïn si l’espai compleix la normativa d’aquest tipus de residències, fixi quantes habitacions hi haurà i faci un pla econòmic sobre els costos de construcció i posada en marxa. “Si ho concretem bé, confio que la Generalitat ens ajudarà”, diu Comellas.

De moment, l’entitat sap que l’Institut Català de Finances estaria disposat a ajudar en el finançament de l’espai, i espera poder-se acollir a subvencions per a la creació de nous equipaments.

Aplanar el camí perquè la comarca no perdi més serveis

La proposta de l’Ajuntament de Gironella és un bri d’esperança per resoldre un problema que, fins ara, tenia difícil solució. En un sector tan saturat, l’única alternativa per a les persones que són en llista d’espera és que una de les places de la comarca (o de fora) quedi vacant, un fet que passa en comptagotes tenint en compte que els demandants són cada vegada més i les places disponibles segueixen sent les mateixes que fa deu anys.

L’alcalde de Gironella i candidat del PDeCAT a les eleccions al Parlament d’aquest diumenge, David Font, ha explicat a l’Aquí Berguedà que l’objectiu és “evitar que aquest servei s’acabi perdent a la comarca” i, a la vegada, “contribuir a l’assentament de l’entitat al Berguedà”. L’Ajuntament s’ha compromès a urbanitzar la zona, amb un cost estimat d’uns 200.000 euros per a les arques municipals, sempre i quan la Generalitat doni el vistiplau al projecte i l’entitat decideixi tirar-lo endavant.

L’associació calcula que, en cinc anys, el Berguedà necessitarà unes 30 places residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual i que, en 10 anys, les places demandades s’enfilaran a la seixantena. Per això, urgeix crear un equipament com el que s’està projectant a l’edifici de l’alberg de Gironella.

X