El Tabal detalla el seu aniversari: una samarreta, una processó de tabals amb la canalla i una passada de l’Ascensió especial

Els beneficis que es recullin amb la venda de samarretes es destinaran a la família d'un nen amb síndrome de West. La passada de l'Ascensió donarà protagonisme a la resta de tabalers de la ciutat

Primers actes anunciats per a la celebració de l’aniversari del Tabal, que com altres comparses, aprofitarà la pròxima Patum per celebrar els 400 anys. El tabaler, Xavier Prat, ha explicat que també posarà a la venda una samarreta commemorativa (com ja ha fet la guita grossa i els vestidors de plens). En aquest cas, els beneficis que es recaptin aniran a parar a la família de l’Oliver, un nen de 5 anys de Manresa que pateix síndrome de West. A banda, Prat ha detallat que farà una processó de tabals amb la canalla que s’hi vulgui afegir la tarda dels Quatre Fuets i també prepara una passada de l’Ascensió especial.

Pel que fa a la samarreta, d’entrada se’n faran 200, cadascuna valdrà 10 euros i es vendran al bar Mediterráneo, a la botiga Clàudia, a la xurreria-bar Punt de Trobada, i al restaurant Gretta. També se’n vendran als assajos de la Patum infantil. La comparsa ha explicat que, si aquestes 200 primeres s’esgoten, en faran més. L’empresa encarregada d’estampar-les és Visual Retolació, que ha garantit que és un encàrrec altruista i l’empresa no hi tindrà cap benefici econòmic: tot anirà a parar a la família de l’Òliver.

El disseny de la samarreta és senzill. L’ha fet Sergi Montaner i és un cor que ressona amb les baquetes del Tabal. “El Tabal és el cor dels patumaires, quan sona per primera vegada ens fa sentir vius i quan fa l’últim repic ens apaga”, relata el dissenyador.

A banda, la comparsa encarregarà una cinquantena de baquetes del Tabal i també les posarà a la venda als mateixos punts que oferiran les samarretes.

Una desfilada de tabals, el dia dels Quatre Fuets

Xavi Prat també ha avançat que la tarda dels Quatre Fuets, en un horari encara per definir, preveu fer una processó pel carrer Major, des de la plaça Sant Joan fins a la plaça de Sant Pere, amb tots els nens i nenes que tinguin un tabal a casa i s’hi vulguin sumar. Havent acabat la desfilada, als peus de l’Ajuntament, la comparsa oferirà un piscolabis per a tots els infants que s’hagin sumat a la iniciativa.

Una passada de l’Ascensió única

Per al dia de l’Ascensió, el dia que surt el Tabal, la comparsa vol donar protagonisme a la resta de tabalers de la ciutat. Serà en el primer tram de la passada que el tabaler farà a Berga, just després del Ple de l’Ascensió. Prat farà tot el recorregut amb el Tabal a coll, fent-lo repicar, però la resta de tabalers (el de la Patum infantil, el de la Llar, el de la Pietat…) l’aniran acompanyant, per relleus, per tot el nucli antic.

Quan acabi la desfilada pel nucli històric i el Tabal torni a ser a la plaça de Sant Pere, la comparsa vol que tots els tabalers es facin una foto de família, davant la Botiga de la Manela. Per aquest mateix dia el Tabal treballa amb l’Ajuntament per més celebracions, però s’han d’acabar de definir. A banda, la comparsa es reserva sorpreses pels dies de Corpus, però en aquest cas vol que siguin una incògnita per als patumaires fins al moment que passin.

X