El crit al cel del nou cap de colla dels turcs i cavallets: “No pot ser que costi tant fer la rotllana de Lluïment”

El ball de Lluïment i el primer de la Patum completa del vespre s'han hagut d'aturar uns instants per les dificultats a l'hora de mantenir la rotllana. I Jaume Espelt, el nou cap de colla, apunta que cal col·laboració dels patumaires.

Jaume Espelt s’estrena aquesta Patum com a cap de colla dels turcs i cavallets. Té 52 anys i en fa 41 que va fer el primer salt amb la comparsa, als 11. Ara ha agafat el relleu de Jaume Casadesús al capdavant de la comparsa, després d’una votació interna de tots els membres titulars. El seu pare ja havia estat cap de colla: era el cavallet blanc i llançava el punyal enlaire, una tradició que s’ha perdut i que el Jaume somia recuperar.

Aquesta estrena com a cap de colla, però, ha estat complicada. Tant el ball de la Patum de Lluïment de dijous al migdia com el primer de la Patum completa del vespre s’han hagut d’aturar a mig fer. “Al matí hi havia molta gent pel mig, podíem fer-nos mal nosaltres i podíem fer mal a la gent. Hem parat un moment per fer més espai. Al vespre hi ha hagut una allau, els músics han parat i ens ha anat bé per empènyer i fer gran la rotllana”.

Per al Jaume, “no és casualitat”. Explica que ja fa anys que costa fer espai a Lluïment i demana col·laboració als patumaires: “La gent ha d’entendre que com més ampla sigui la rotllana, millor va el salt. Volen estar al mig amb nosaltres i no pot ser. A la nit és normal, però al migdia no pot ser que costi tant. Al final acabaran ballant amb nosaltres”.

El segon salt de turcs i cavallets d’aquest dijous al vespre sí que s’ha pogut fer sense aturar-se. I el Jaume no s’ha pogut contenir: quan ha acabat el ball, s’ha col·locat al centre de la rotllana i ha aplaudit amb intensitat els patumaires de la vora.

X