Neu als Rasos i al Cadí i fins a 15 litres de pluja al Berguedà, el regal de Reis més esperat

El temporal ha regalat la primera nevada consistent de l'hivern

El xalet-refugi dels Rasos de Peguera, el 5 de gener del 2024 | Foto: x.com/refugirasos
El xalet-refugi dels Rasos de Peguera, el 5 de gener del 2024 | Foto: x.com/refugirasos

Els Rasos de Peguera s’han llevat amb una fina capa blanca. El temporal de pluja i neu que van dur ahir els Reis de l’Orient ha regalat la primera nevada consistent de l’hivern, i el 2024 comença amb una regada general al Berguedà en plena emergència per la sequera.

Així queia la neu quan es feia fosc, ahir al vespre al xalet-refugi dels Rasos:

El refugi, situat a 1.754 metres d’altura, ja es veia blanc a primera hora de la tarda, després de l’enfarinada que hi va caure al matí:

La cota de neu va baixar fins als 1.400 m. A sobre de Gósol, la pluja ja es feia neu, com demostra aquest vídeo d’ahir a la tarda, de MeteoGósol:

I així va ser l’arribada dels Reis de l’Orient al poble:

A la serra del Cadí, la borrasca també ha deixat una capa blanca. Així ho recollia Oriol Cazorla, de MeteoCadí:

I aquesta era l’estampa ahir a mitja tarda a la Font Freda, a Saldes, a la cota 1.700:

Precipitacions de 15 litres a la Nou i a Avià

La segona tongada de precipitacions, que va començar a mitja tarda i va durar fins a la nit, va fer la guitza a algunes cavalcades, com la de Berga, que va haver d’arrencar tard, sense música i amb poca llum, però ha servit per regar la comarca.

Els registres de precipitació acumulada han estat moderats en comparació amb altres zones de Catalunya, sobretot el litoral i el prelitoral, però, en la terra dels cecs, el borni és el rei, i són molt benvinguts els 15 litres que han caigut a la Nou (Ínsula) i a Avià, els 13 de la Quar, els 12 de Casserres, els 11 de Castellar del Riu i els 9 de l’Espunyola, Cercs i Berga, com demostra el pluviòmetre del passeig de la Pau de MeteoBerga:

A la zona nord de la comarca, els registres han estat més escassos: 5 litres a Sant Julià de Cerdanyola (Cal Solà), 4 a Bagà i 3 a Guardiola.

2023, un any sec a Berga

Per segon any consecutiu, el 2023 va ser més sec del que tocaria (838 mm de mitjana) a Berga, però no es van batre rècords, com explica amb aquesta gràfica el cap de l’equip de control de qualitat de dades del Meteocat i regidor a l’Ajuntament, Aleix Serra.