El Forn 2019

General

El rodatge de la pel·lícula Caracremada retorna la vida al poble de Peguera

La pau i la tranquil·litat del poble de Peguera s’ha esvaït. Fa uns dies que Peguera ha tornat a la vida i això ha estat possible gràcies a l’equip de rodatge de la pel·lícula “Caracremada”. L’actor protagonista que fa el paper del mític maqui berguedà Ramon Vila Capdevila és el conegut Lluís Soler. És la cara coneguda d’un repartiment amb actors professionals, com Aïna Calpe i Carles Garcia, que comparteixen escenes amb actors amateurs que se situen davant d’una càmera per primera vegada i que l’equip de la pel·lícula va buscar a les comarques on ara està gravant.
Caracremada va iniciar la seva lluita anarcosindicalista a la II República espanyola, va tenir un paper molt actiu a la resistència francesa contra el nazisme i va ser el darrer maqui que va plantar cara al franquisme.
Ramon Vila Capdevila, llegenda o ficció? Segons Lluís és difícil discernir que és cert i que no ho és del que s’explica d’un personatge com Caracremada, en qualsevol cas diu “a mi em toca que m’agradi”. Segurament, Caracremada no va ser el maqui més famós, però si és recordat en algunes zones del país com un dels més perillosos. Va ser un d’aquells lluitadors que, un cop acabades les guerres oficials, va continuar combatent pel seu compte des dels anys quaranta amagat a les muntanyes. Tot i que la vida d’en Caracremada té tots els ingredients d’una superproducció, no es tracta d’un biopic convencional, a penes hi ha diàleg i el Pirineu, per si mateix ja es considera un reportatge.
Tot i la majestuositat i la bellesa de l’entorn de Peguera, les localitzacions han estat una de les majors dificultats del rodatge, ja que per rodar en alta muntanya cal superar molts entrebancs físics. Per exemple, per filmar al poble de Peguera els tècnics han hagut de tirar 300 metres de cables i superar un important pendent.
Gairebé mig segle després de la mort de Caracremada el seu record encara aixeca algunes suspicàcies. Durant la propera primavera, descobrirem quin ha estat el resultat del film sobre la vida d’en Caracremada.

Comentaris