El Forn 2019

General

Els pagesos berguedans reclamen preus justos per als seus productes

Els pagesos catalans, també els del Berguedà, estan en peu de guerra per reclamar un preu just per als productes agraris. Denuncien els marges comercials “abusius”, ja que el consumidor paga un preu que no es correspon amb el que el pagès cobra pel producte. El coordinador al Berguedà del sindicat agrari Unió de Pagesos, Jordi Rovira, ha explicat en una entrevista a Ràdio Berga que el problema mundial dels preus també afecta a la comarca, sobretot, pel que fa als productes ramaders i els productes relacionats amb la ramaderia, com els cereals i els farratges. Assegura que la crisi de preus és molt greu, ja que els costos no paren de pujar. Això passa amb els cereals, però també amb altres sectors amb presència a la comarca com el porcí, el boví de carn i la llet. Per això, des del sindicat Unió de Pagesos s’ha iniciat una campanya de protestes, que va començar dimecres amb una manifestació a Tarragona, amb l’objectiu que els consumidors prenguin consciència d’aquesta problemàtica.
En alguns casos, els preus són els mateixos que fa trenta anys però el funcionament del mercat ha canviat molt. Rovira comenta que la problemàtica del preus respon al funcionament mundial dels preus dels productes agrícoles, ja que la compra i venda de productes com el blat o l’arròs són mercats internacionals.
El coordinador comarcal d’UP ha dit que només tres empreses, Carrefour, Eroski-Caprabo i Mercadona, dominen la meitat de la distribució de les vendes a Catalunya. Segons Rovira, la responsabilitat és compartida ja que els governs podrien ser més exigents i fer complir normatives com la de l’etiquetatge. Fins i tot, el comprador té la seva part de culpa, ja que al cap i a la fi, molts van a comprar a les grans superfícies.
Rovira no descarta que accions reivindicatives que el sindicat està impulsant a altres comarques, com per exemple els mercats de venda per demostrar que els productes es poden vendre a preus més elevats per al productor i més barats per al consumidor, es facin al Berguedà. En especial, però, el coordinador d’UP aposta perquè els pagesos berguedans s’organitzin, produeixin millors productes i creïn la seva pròpia xarxa de distribució.
El sindicat alerta que en els darrers vuit anys la renda agrària ha caigut el 43,7%.

Comentaris