Ramon Vinyes torna al teatre català amb l’estrena de ‘Ball de titelles’, dijous

Al bordell que regenta la senyora Remei, en una petita ciutat de muntanya, no donen l’abast. És la nit de Nadal i, mentre les dones, devotes, són a la missa del gall, els pròcers de la població es tanquen al prostíbul a la recerca de disbauxa. Fins aquí tot normal. Però, el que ningú sap és que està a punt de succeir una cosa ben extraordinària: del cel està a punt de caure un home amb ales que canviarà radicalment la vida de la pacífica població. Aquest és l’argument de ‘Ball de titelles’, l’obra escrita pel dramaturg berguedà Ramon Vinyes que s’estrenarà aquest dijous al Teatre Nacional de Catalunya. Han hagut de passar 73 anys perquè un text de Ramon Vinyes sigui interpretat als escenaris professionals, però per fi ha arribat l’ocasió de tornar a gaudir d’un dels noms més destacats de la cultura berguedana. El director encarregat de posar el muntatge en escena ha estat Ramon Simó, qui ha explicat a Ràdio Berga, que la primera opció era fer l’obra ‘Peter’s Bar’, però que finalment van optar per ‘Ball de titelles’ perquè és un text molt més madur teatralment.
El muntatge compta amb un repartiment de 19 actors encapçalats per Nao Albet, Mercè Pons, Jordi Banacolocha, Rosa Cadafalch, Francesc Lucchetti, Daniela Freixas, Jordi Martínez i Òscar Rabadan, entre d’altres. El director ha comentat que el procés de preparació de l’obra ha estat “llarg, complicat, però molt gratificant” i que els ha permès encarar la representació d’una manera diferent a la que es fa habitualment en el teatre català.
Ramon Simó ha assegurat que ‘Ball de titelles’ sorprendrà als espectadors, ja que és una obra trepidant, crítica i divertida que s’avança al realisme màgic a través de la comèdia i el drama.
Ramon Vinyes és un autor desconegut, però alhora és molt valorat a Colòmbia, país on es va exiliar i on se’l considera un dels grans dinamitzadors culturals del segle XX i pare espiritual de tota una generació encapçalada pel premi Nobel, Gabriel García Márquez, que el va homenatjar a la novel•la ‘Cien años de soledad’ amb el personatge d’’el sabio catalán, un ‘hombre que lo había leído todo’. Sobre la figura de Vinyes, Ramon Simó ha afegit que l’autor no és al lloc on li correspon i que espera que ‘Ball de titelles’ serveixi per acostar al públic l’obra del dramaturg català.
‘Ball de titelles’ s’estrenarà aquest dijous, 13 de desembre, i es podrà veure a la sala petita del TNC fins el 20 de gener. Les entrades costen entre 16 i 32 euros i es poden adquirir al web del teatre (www.tnc.cat).
Coincidint amb l’estrena de l’obra, la Filmoteca de Catalunya projectarà demà, dimarts, el documental ‘Elegía del Trópico. Vida de Ramon Vinyes’ de Floreal Peleato. A la presentació, que es farà a les 8 del vespre, també hi assistirà el director artístic del TNC, Sergi Belbel, i l’autor de la tesi doctoral ‘Ramon Vinyes i el teatre (1904-1939), Jordi Lladó.

X