Mossos i professors del Berguedà adverteixen dels perills de l’informer

L’informer és un fenomen que s’ha estès a la xarxa social, via Facebook i també Twitter, i que està començant a generar problemes. Va néixer a la UAB i s’ha anat estenent a facultats i instituts, i fins i tot a entitats, poblacions i barris. També ha arribat al Berguedà. El mal ús d’aquesta eina pot ser un perill. I a la comarca ja hi hagut conseqüències.
L’informer va néixer amb la idea de ser una pàgina on publicar-hi informacions curioses, xafarderies, queixes, fins i tot declaracions d’amor i desitjos íntims. Tot plegat sota l’anonimat. Unes persones gestionen la pàgina, són els administradors, i publiquen els missatges que reben però anònims. Això ha fet que el safareig, en molts casos, vagi molt més enllà, i s’enviïn i es publiquin comentaris amb to marcadament ofensiu i fins i tot injuriós.
Missatges que es refereixen a terceres persones sense dir noms però amb dades que sí que permeten identificar-les, amb la qual cosa l’informer pot fomentar l’assetjament personal entre adolescents, donant-se casos de bullying. En aquest sentit, ha arribat algun cas a la comissaria de Berga, tal com ha comentat a Ràdio Berga Pep Fornell, cap de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat dels Mossos d’Esquadra al Berguedà.
Per intentar evitar denúncies, els Mossos demanen als joves que abans d’enviar segons quins missatges o comentaris, els administradors de les pàgines tinguin en compte que es pot ferir a la gent. Que no s’ha de fer un mal ús de l’informer, “si no hi ha límits pot acabar malament”.
Un exemple és l’informer IES Pere Fontdevila, de l’institut de Gironella, que ha deixat d’estar en funcionament aquest matí. S’hi havien arribat a publicar comentaris ofensius cap a alumnes i professors, d’aquí que un professor del centre, Salvador Cardona, fes arribar un extens missatge a l’informer preocupat pels comentaris que s’hi publicaven. Al seu escrit dirigit a l’administrador de l’informer hi podíem llegir “preocupat per l’educació dels joves de Gironella (…) no puc admetre l’insult amb cobertura anònima (…) Saps que algun dels meus alumnes es pot considerar atacat i pressionat per segons quins comentaris? (…) Saps que aquesta pressió en alguns casos ha arribat al suïcidi? (…)” I demanava l’anul·lació de la pàgina abans d’haver de lamentar alguna desgràcia. Un missatge que va arribar a tenir més de 8.000 ‘m’agrada’ a Facebbok. Aquest matí la pàgina de l’informer IES Pere Fontdevila, de l’institut de Gironella, ja no estava operativa.

X