Quina és la farmàcia amb més aparcament de Berga?

General

El fons documental del Patronat de la Patum incorpora 41 fotos inèdites de la festa de l’any 1926

Una col·lecció de fotografies de la Patum del 1926 ampliarà el fons documental del Patronat de la festa. Es tracta de 41 fotos inèdites que formen part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, una institució fundada a Barcelona el 1922 dedicada a recollir de manera exhaustiva la música popular dels Països Catalans. Gràcies a aportacions de molts estudiosos, concursos i a un camp de treball sistemàtic, va reunir més de 40.000 documents. I a més de cançons, també conté rondalles, danses, imatges… Els originals d’aquest gran fons són des del 1990, a l’Abadia de Montserrat.
Les fotografies de la Patum del 1926 destaquen per diferents aspectes, segons ha explicat en una entrevista a Ràdio Berga l’historiador i gerent del Patronat, Albert Rumbo. En primer lloc que es tracta d’un reportatge molt exhaustiu, tant que permet afirmar que aquesta és la Patum més ben documentada fotogràficament fins a aquella època i possiblement fins a finals dels anys 50 o 60, ha dit Rumbo. Un altre element a remarcar és el seu caràcter documentalista, ja que les imatges defugen de la composició perfecta per anar a buscar el detall concret i el màxim d’informació possible, són descriptives. És el resultat que van aconseguir els autors de les fotos, que molt probablement, ha explicat Rumbo, van ser mossèn Higini anglès i el doctor Pere Bohigas. I un tercer element interessant és l’aportació històrica que les imatges poden oferir als estudiosos.
Les 41 fotografies de la Patum del 1926, que no han estat mai publicades no es presentaran fins a finals d’any. Ara, aquestes imatges s’estudiaran amb detall i està previst que es mostrin, així com també els elements més rellevants que se n’obtinguin de la observació, el novembre, coincidint amb els actes de commemoració del 8è aniversari del reconeixement de la Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco.

Comentaris