Restricció de visites al santuari de Gresolet, a Saldes, pel seu mal estat i per perill d’esfondrament

El Bisbat de Solsona té constància que el santuari de Gresolet, a Saldes, està en mal estat, però segons fonts consultades per Ràdio Berga i Dberguedà.cat, de moment no hi ha prevista cap actuació de forma imminent. Per això, de moment l’església està, en part, tancada a visites. S’hi pot entrar però només a la part del cor.

De fet, dilluns es va celebrar l’aplec que es va cada 8 de setembre a Gresolet –dia de les Mare de Déu trobades– i la missa es va haver de fer a fora la plaça per perill d’esfondrament. Així ho va determinar un arquitecte que el dia abans va visitar el santuari com a turista i va aconsellar evitar-ne l’accés per evitar mals majors. Ho ha comentat a Ràdio Berga la responsable d’obrir l’església i de l’hostatgeria, que ha dit que “la coberta està molt malmesa però també la paret de la banda nord, que està cedint perquè hi ha una gran esquerda que se separa cada vegada més”.

Ella va ser la persona que va alertar que la degradació de l’església cada cop va a més. Ho va comunicar a mossèn Ramon Anglarill, perquè ho fes saber al bisbat, i també a Jordi Soler Insa, cap de Parcs i Jardins de la Diputació de Barcelona, per intentar aconseguir algun tipus d’ajuda per reformar el santuari i garantir-ne la seguretat.

Malgrat tot, l’Aplec va reunir unes 200 persones a Gresolet. És un acte que es fa cada 8 de setembre en aquest santuari de Saldes, data en què els pastors de la zona aprofiten per fer baixar el bestiar de les muntanyes on han pasturat durant l’estiu.