Les jornades de les colònies faran reviure la vida i les relacions socials amb diferents actes

El Museu de Cal Vidal, a Puig-reig, –amb el patrocini de la Fundació Banc Sabadell i la col·laboració de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà– celebrarà les segones ‘Jornades sobre colònies industrials de Catalunya i d’arreu’, enguany amb el lema ‘Les colònies industrials: història i persona’. L’objectiu és posar en valor el patrimoni social i cultural de les colònies i no deixar perdre les històries, les vivències i les relacions socials que es van teixir a les colònies tèxtils en la seva època de màxima esplendor.
Aquestes jornades volen servir per mostrar les potencialitats que encara tenen avui dia les colònies com a recurs cultural i turístic. Per això, al llarg del cap de setmana, dissabte 27 de setembre i diumenge 28, s’han programat diferents activitats.

Per a dissabte, una de les propostes és la recuperació de l’antic autobús de línia de les colònies industrials. El mateix bus que estava en servei fa vint anys farà el recorregut (de 12h a 18.30h) de l’Ametlla de Merola a l’Ametlla de Casserres amb parada a les diferents colònies, recollint gratuïtament a tots els passatgers que vulguin reviure temps passats i que vulguin conèixer de prop les colònies tèxtils del baix Berguedà. Hi haurà jornada de portes obertes al Museu de la colònia Vidal, a l’església de Cal Pons, i a la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou. Ho ha concretat Jordi Vidal, director del Museu de la Colònia Vidal, en una entrevista a Ràdio Berga (la pots escoltar clicant l’àudio adjunt).

A les 7 de la tarda, també dissabte, es farà una visita teatralitzada de la vida de Cal Vidal, al museu de la colònia, amb la participació de més de 15 personatges que ens faran fer un salt en el temps per mostrar-nos com es vivia a les colònies, tal com ha destacat Vidal.

I per tancar la jornada de dissabte, a 2/4 de 10 del vespre s’estrenarà un documental protagonitzat pels habitants de les colònies industrials del baix Berguedà. Es titula ‘Les colònies industrials: història i persona’, i ens acostaran els seus records i la seva vida quotidiana a les colònies.

Diumenge, 28 de setembre, hi haurà la conferència ‘Dones de fàbrica de Catalunya i altres llocs. Un llarg viatge cap a la modernitat’. Anirà a càrrec de Gràcia Dorel-Ferrer, professora de la Universitat de la Sorbona. Serà a les 11 del matí al Museu de Cal Vidal. A les 12, hi haurà la taula rodona ‘Les colònies industrials: història i persona’, amb Gràcia Dorel-Ferrer; Llorenç Ferrer, catedràtic d’història contemporània; Sílvia Alcàntara, autora de la novel•la ‘Olor de colònia’; i com a moderador el periodista berguedà Isaac Vilalta, delegat de Catalunya Ràdio a la Catalunya Central. I a 2/4 de 2, inauguració de l’exposició del pintor José Antonio Picazo a la sala Telers del museu de la colònia Vidal.jornadescolonies

X