La Comissió Europea denuncia incompliments de la depuradora de Berga, és per la insuficient reducció de nitrogen, que resoldrà una obra ja projectada

La Comissió Europea ha denunciat davant del Tribunal de Justícia Europeu que cinc municipis catalans incompleixen l’obligatorietat de tractar correctament les aigües residuals. Una d’aquestes localitats és Berga. Les altres són Figueres, Banyoles, Abrera i Capellades.

Segons la Comissió Europea Berga no disposa d’un sistema adequat de tractament d’aigües. Significa que el tractament és insuficient. Així ho han argumentat des de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que han explicat a Ràdio Berga i a AquíBerguedà.cat que “els incompliments que denúncia Europa fan referència a la insuficient reducció de nitrogen de la depuradora de Berga. Cal tenir en compte que en aquest procediment, iniciat l’any 2004, hi havia incloses 29 aglomeracions urbanes de Catalunya. Per tant, en 10 anys s’ha rebaixat considerablement aquesta xifra”. I a Berga, la mancança es resoldrà. “Ja s’hi està treballant”, ha remarcat tant des de l’ACA com l’alcalde de Berga, Juli Gendrau.

En aquest sentit, hi ha projectada l’ampliació de la depuradora de Berga, que inclourà l’eliminació de nutrients, com el nitrogen i el fòsfor, de les aigües que s’hi tracten. Fins ara no es fa aquest tractament, i per això no s’adequa als paràmetres que es fixen des d’Europa, que ara obliguen a complir aquests requisits específics de recollida i tractament d’aigües residuals. “Amb l’obra es millorarà la qualitat de l’aigua tractada”.

El projecte, pressupostat en uns 2 milions d’euros, està en fase d’aprovació (el període d’informació pública va finalitzar el passat 14 de novembre), i s’està treballant perquè l’actuació es pugui dur a terme l’any que ve, el 2015.

X