Capolat iniciarà a la primavera les obres de consolidació estructural del Santuari dels Tossals

L’Ajuntament de Capolat té previst iniciar al març la primera fase de recuperació del Santuari dels Tossals. El consistori té a les mans el projecte de consolidació estructural que ha elaborat la Diputació de Barcelona a través del servei de Patrimoni Arquitectònic Local, i a més, disposa d’una subvenció d’uns 60.000 euros que permetrà consolidar els fonaments i els murs que encara hi ha.

El Santuari de la Mare de Déu dels Tossals està en estat ruïnós, queden restes de l’antiga església, poca cosa de l’hostatgeria, i res de la coberta. La voluntat és recuperar-ho. S’hi anirà actuant per fases i en la primera, que es farà l’any que ve, es farà la consolidació estructural, que té un cost d’uns 170.000 euros. Amb els 60.000 inicials s’iniciarà la consolidació i a mida que s’aconsegueixin nous ajuts s’aniran consolidant les restes, reconstruint el santuari i deixant-lo estructuralment, per fora, tal com era antigament. Aquesta és la idea, tal com ha explicat a Ràdio Berga i a AquíBerguedà.cat l’alcaldessa de Capolat, Carme Boixader. (Pots escoltar l’entrevista adjunta).

Situat a 1.525 metres d’altitud i en un Espai d’Interès Natural, el Santuari dels Tossals va ressorgir de l’antic Castell de Capolat, dels segle XI. Del segle XIII en data la talla de la Mare de Déu dels Tossals, una imatge recuperada i que es troba al Museu de Solsona, també hi havia hagut una capella, i posterior seria l’església i l’hostatgeria, segons han permès conèixer excavacions que s’han fet a la zona.

El Santuari dels Tossals, format per l’església i l’hostatgeria, tenia una superfície total de 213 metres quadrats. Abandonat des de la destrucció parcial del santuari, a finals dels anys 50 del segle passat, l’any 2005 l’Ajuntament de Capolat va començar una intervenció arqueològica i un conjunt d’actuacions encarades a recuperar la importància de l’indret, com ara la construcció d’un nou accés per a vehicles, i la recuperació de l’equipament. Aquesta és l’objectiu a tres o quatre anys vista, segons l’alcaldessa.

Centre de natura

Un cop completades totes les fases del projecte l’antiga església i hostatgeria dels Tossals seran un centre d’informació i de natura, “on hi puguin fer estada grups per a activitats relacionades amb la natura, el senderisme, el córrer…”, ha concretat Boixader, que també ha valorat tant l’entorn del Tossals, “envoltat d’una fageda que ara té permís de tala i que el consistori haurà de controlar”, ha dit, com el punt on es troba: “en una cruïlla de molts camins, uneix el Solsonès i el Berguedà amb camins des de Navès, Guixers, Montmajor, l’Espunyola, Castellar del Riu i Capolat. I també és l’encreuament de dos GR”.

L’alcaldessa, plega

Un santuari abandonat que malgrat tot l’Ajuntament el dignifica i li dóna valor amb l’aplec anual per la Mare de Déu d’Agost. El repte és recuperar-lo i l’alcaldessa s’ha mostrat satisfeta de poder iniciar els primers passos abans de deixar l’alcaldia. I és que ha avançat que després de dotze anys d’alcaldessa de Capolat no es tornarà a presentar a les eleccions municipals del maig. Espera, això sí, que qui li prengui el relleu “continuï apostant per aquest projecte i li doni continuïtat”, ha apuntat.