La Diputació dedica 1 milió i mig en prevenció d’incendis forestals al Berguedà

La Diputació de Barcelona ha destinat, al Berguedà, un total de 1.529.607 euros en els darrers quatre anys en obres de prevenció d’incendis. Els treballs s’han centrat en millora d’infraestructures, com ara camins d’accés a nuclis de població, neteja de vegetació en vorals o construcció i manteniment de basses d’aigua, a més de treballs sobre el bosc aparegut després dels incendis de 1994, per disminuir-ne la quantitat de fusta que impedeix el creixement correcte dels arbres.

El diputat d’Espais Naturals i Medi Ambient, Joan Puigdollers, ha visitat aquest dimarts els municipis de Viver i Serrateix, Sagàs i Montmajor, acompanyat de les respectives alcaldesses, Isabel Serra, Sílvia Triola i Maria Teresa Marmi,  per conèixer algunes d’aquestes obres realitzades per la Diputació en prevenció d’incendis forestals. La inversió realitzada en treballs de prevenció d’incendis s’ha incrementat en un 15%, en els darrers quatre anys, i ha afectat bàsicament el manteniment de camins municipals que donen accés a nuclis habitats o d’accés a zones agrícoles i forestals, de forma segura i sostenible.Així mateix, s’ha efectuat un manteniment de basses d’aigua per a equips d’extinció, així com la realització de neteja forestal mitjançant franges estassades de matolls i vegetació arbustiva en camins.

En concret, els municipis de Sagàs, Montmajor i Viver i Serrateix, que compten amb una important superfície de massa forestal i van ser especialment afectats pels incendis de l’estiu de 1994, s’han beneficiat amb una aportació de 307.651 euros, que han servit bàsicament pel manteniment de camins forestals i neteja de vegetació en vorals.

D’altra banda, l’associació de propietaris forestals del Berguedà Verd, constituïda l’any 2000 pels municipis d’Avià, Borredà, Casserres, l’Espunyola, Gironella, Montclar, Montmajor, Olvan, Puig-reig, la Quar, Sagàs, Montmajor i Viver i Serrateix, ha rebut més de 420.000 euros per millora de boscos del sud de la comarca per a la seva explotació, que han afavorit de forma directa el manteniment de llocs de treball en empreses de la comarca, tant d’explotació forestal com  ramaderes, a més de les turístiques lligades a l’activitat cinegètica o la producció micològica.

Ho ha explicat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat, Ramon Minoves, coordinador d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.

També aquest any 2015, s’han augmentat en un 16,67% les partides que la Diputació de Barcelona destina a l’associació de propietaris forestals Berguedà Verd, amb una aportació de 140.000 euros amb les quals ajudaran a accelerar la cicatrització dels efectes dels incendis de fa 20 anys.

La visita del diputat Joan Puigdollers a aquests municipis del Baix Berguedà, afectats pels grans incendis forestals del juliol de 1994 que van cremar més de 76.000 hectàrees, ha permés – ha dit Minoves –  una anàlisi in situ de la viabilitat de l’important esforç pressupostari que s’injecta directament sobre el territori. Les alcaldesses dels municipis visitats han valorat positivament l’aposta i han plantejat noves propostes de futur en benefici del conjunt de municipis del Baix Berguedà.

X