L’Associació Aigües Netes d’Avià reclama no deixar en l’oblit les obres encallades de la depuradora

L’Associació Aigües Netes recorda que les aigües residuals d’Avià s’aboquen encara a la Riera de Coforb i explica la seva voluntat d’anar organitzant activitats per a què el projecte no quedi en l’oblit.

Es tracta d’un grup d’avianesos que reclamen que es reprenguin les obres de la depuradora, que van començar al 2010 però que van quedar finalment encallades per manca de pressupost de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Diuen que la riera de Coforb s’ha convertit en una claveguera a l’aire lliure i reivindiquen solucions que, mentre passa el temps, no veuen arribar. L’entitat va constituir-se fa ja gairebé un any, al 2014, amb la determinació de recordar que Avià és l’únic municipi català de més de 2.000 habitants que encara no té resolta la conducció d’aigües residuals, que en aquest cas van a parar a la riera que travessa el nucli. De moment, però la situació no sembla a prop de resoldre’s.

Les aigües residuals d’una part dels habitatges del poble s’hi aboquen sense cap mena de tractament des de fa anys. Ferran Coma, membre de l’entitat, que ha parlat aquest divendres amb Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat diu que fa més de quatre dècades que la riera ha esdevingut un abocador “de tot tipus de deixalles líquides i sòlides” i explica que “fa cinquanta anys hi havia molta menys activitat que ara, per tant vol dir que la situació ambiental de la riera ha empitjorat”.

La Generalitat va redactar el projecte executiu d’aquesta obra l’any 2002. Els treballs s’havien d’haver dut a terme l’any 2005 però els terminis van anar allargant-se després que sorgissin diverses controvèrsies en l’adjudicació i per l’afectació a carreteres pel pas de col·lectors. Tot plegat va provocar que les obres d’estesa dels col·lectors no poguessin iniciar-se fins al segon semestre del 2010. Del cost total del projecte de 2,1 milions d’euros se’n va executar la meitat, però va mancar de fer la resta, que no va poder-se executar per la manca de pressupost de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de la Generalitat, que és l’ens competent en la matèria.

Activitats per a què els veïns no visquin “d’esquena a la riera”

Amb l’objectiu de conscienciar els veïns, Aigües Netes organitza aquest dissabte, a les 5 de la tarda, una xerrada amb col·loqui de Santi Soto, assessor d’agricultura ecològica del Centre de Sensibilització Ambiental i Agroecològica El Vergel de las Hadas. Soto parlarà als assistents sobre les alternatives per a la depuració d’aigües residuals i l’ús responsable d’aigua. Ferran Coma d’Aigües Netes d’Avià diu, en aquest sentit, que la intenció és que “els veïns no visquin d’esquena a la riera”, que se sigui conscient que aquesta travessa el nucli i que hi ha un problema ecològic que els responsables de les administracions “han de resoldre”. D’aquesta manera, Coma també destaca que l’entitat “fa una crida al conseller de Territori i Medi Ambient, Santi Vila, i als membres del consistori avianès, a assumir responsabilitats i buscar-hi una sortida”.

L’activitat es fa a la sala d’exposicions de l’Ateneu d’Avià.

El dissabte 21 de març, en aquest programa de xerrades – col·loqui, serà Miquel Palou, tècnic del Servei de Projectes Mediambientals de l’empresa Ecotècnic, que explicarà el cicle de l’aigua al públic assistent.