L’Escola Sant Joan acull el programa ‘Esport Blanc Escolar’, una prova pilot que es vol ampliar a la resta de centres de Berga

El Departament d’Ensenyament i la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat, conjuntament amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern han posat en marxa una prova pilot per impulsar el programa ‘Esport Blanc Escolar’ a les comarques del Pirineu i l’Aran, en el marc del Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya per iniciar la població infantil d’aquests territoris en aquests esports.

El programa ‘Esport Blanc Escolar’ és un programa institucional que té l’objectiu, tal com estableixen les dues primeres línies estratègiques de l’àmbit de la Promoció i Popularització del Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya, d’impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil, amb una atenció especial a les comarques pirinenques, entre elles el Berguedà.

L’altra finalitat és la d’educar mitjançant l’esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les nostres muntanyes amb la complicitat del professorat dels centres d’ensenyament i dels tècnics d’esport.

‘Esport Blanc Escolar’ proposa una activitat de formació poliesportiva en esports d’hivern, en el marc curricular de l’assignatura d’Educació Física, però amb un tractament interdisciplinari que permeti treballar el coneixement i respecte de les muntanyes del Pirineu, i del medi natural en general, de la interacció amb els diferents tipus de neu i de persones i professions del territori que s’hi relacionen, i viure en primera persona tots els valors que comporten.

El programa estableix la realització d’un total de 8 sessions anuals, distribuïdes en 3 sessions d’esquí alpí, 3 sessions d’esquí de fons i 2 sessions de surf de neu (‘snowboard’). Cada sessió es portarà a terme durant un matí a la setmana, per part de l’alumnat dels cursos de 3r i 4t de primària (8-10 anys), de forma progressiva, de manera que tots els alumnes realitzin aquesta activitat al llarg de dos cursos escolars.

Està previst que progressivament vagin entrant al Programa tots els centres d’ensenyament de les 9 comarques (Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i Vall d’Aran), amb un horitzó del curs 2018-19 perquè tot l’alumnat de 3r i 4t de primària tingui la possibilitat de participar en el programa.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Berga es va creure necessari apostar per aquesta política esportiva de promoció del talent, que contribueix al desenvolupament de noves oportunitats pel jovent en el futur i a fomentar el rendiment esportiu. D’aquesta manera, amb l’ajuda econòmica de la Diputació de Barcelona, es podria incloure una escola de la ciutat al programa ‘Esport Blanc Escolar’, amb la voluntat d’ampliar-ho cada curs escolar a nous centres fins a fer-ho extensible a la totalitat de les escoles de Berga.

A l’hora de decidir el centre prova pilot d’aquest programa, d’acord amb les condicions establertes per la Secretaria de l’Esport i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Berga va determinar que fos l’Escola Sant Joan partint de la base que és l’únic centre educatiu d’infantil i primària de la ciutat que manté la setmana blanca dins el seu horari lectiu. En aquest sentit, els 42 alumnes de 3r de primària participaran durant aquest segon trimestre en dues sessions de surf de neu i en tres d’esquí alpí a l’Estació d’Esquí de Port del Compte; i en tres sessions d’esquí de fons a les estacions de Lles i d’Aransa, mitjançant la coordinació del Consell Esportiu del Berguedà, que també coordina l’altre centre públic participant en aquest curs escolar, l’Escola Galceran de Pinós de Bagà.

Aquest projecte és possible gràcies a diferents agents com el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, que s’encarrega de la coordinació curricular amb els centres educatius; la Secretaria General de l’Esport i la Diputació de Barcelona, que assumeixen l’impuls i suport econòmic, en col·laboració amb els consells esportius; i el compromís de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern per a la selecció i formació dels tècnics d’esquí i la coordinació tècnica del programa. També hi juguen un paper important les estacions d’esquí per a facilitar a un preu reduït els forfaits i el material.

X