Berga, Cultura, Societat

La Farsa obre el debat sobre el futur del Concurs de Garrofes, que perilla després de la baixa participació dels últims anys

La Farsa obre el debat sobre el futur del Concurs de Garrofes, que perilla després de la baixa participació dels últims anys

L’Agrupació Teatral La Farsa es replanteja el futur del concurs de Garrofes de Berga, que perilla després que en l’última edició només hi haguessin sis participants. “El certamen premia 3 obres i pot donar 3 accèssits; amb gaire menys de sis garrofaires disposats a participar-hi no tindria sentit fer-lo”, ha explicat Xavier Torrabadella de La Farsa a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat.

Torrabadella ha asseverat que la voluntat ara és posar a debat el concurs, plantejar-se quin és l’estat de salut actual del certamen de garrofes i com ha de ser aquest després de 42 edicions.

Per aquest motiu, els responsables de l’Agrupació Teatral La Farsa han decidit fer una taula rodona oberta al públic i als agents socials de la capital berguedana. Serà dissabte 18 d’abril, a dos quarts de 8 del vespre, al nou local de l’Associació Esportiva Mountain Runners del Bergueda. “L’acte és obert a tothom qui vulgui opinar sobre l’estat de salut actual del Concurs de Garrofes i sobre com ha de ser el seu futur”, ha reiterat Xavier Torrabadella; que ha reconegut que “el concurs de garrofes va néixer el 1973 en un context molt diferent a l’actual. Possiblement, després de 42 edicions, es pot fer un replantejament”.

“Des de La Farsa ja fa temps que ens plantejàvem obrir aquest debat però sempre hi havia un projecte teatral que n’endarreria el moment i no és una cosa que puguem decidir a corre-cuita després de 42 edicions”, ha indicat aquest membre de l’agrupació. Per Xavier Torrabadella, “sovint el debat és al carrer; sabem que la gent de Berga ha parlat d’aquesta baixa participació dels últims anys, que hi ha persones que tenen idees que val la pena centralitzar i posar sobre la taula”.

El certamen ha mantingut durant els darrers anys una tendència de baixa participació “una mica endogàmica”, ha reconegut Torrabadella. Aquest ha asseverat que: “molts dels participants acabem sent persones vinculades a l’agrupació teatral, o que es presenten cada any”.

“Voldríem aconseguir animar a més gent, hem d’intentar estudiar la manera i ho volem fer en un debat obert”, ha defensat. La voluntat de l’Agrupació Teatral La Farsa seria mantenir el concurs, perquè “sabria greu donar per acabada una tradició que s’ha allargat durant més de 40 anys”.

Per aquest motiu, es busca “adaptar el concurs als nous temps, a no ésser que acabem veient que realment no té sentit mantenir el certamen en el context actual”, ha matisat Torrabadella. Aquest membre de la Farsa ha indicat que “les garrofes hi han sigut des dels inicis als Pastorets, abans que hi hagués un concurs ja s’hi llegien jocs de garrofes, es feia l’encàrrec a algú per a què les pogués escriure”. Una opció que ara mateix l’agrupació no descarta.

Les garrofes, doncs, no desapareixeran però el concurs haurà de buscar fórmules que en promoguin la participació per sobreviure. “Ja va decidir-se involucrar-hi les escoles amb el Concurs de Garrofes Juvenil o s’ha intentat llançar iniciatives a través de les xarxes socials; necessitem debatre-ho amb aquells ciutadans que vulguin ser-hi i trobar una manera”, ha afegit Xavier Torrabadella.

Un certamen que ha perdut atractiu

Xavier Torrabadella ha relatat que des de l’Agrupació Teatral La Farsa “fins i tot ens hem arribat a plantejar si el concurs ha de continuar”. Torrabadella ha dit que “als anys 70 quan va començar el certamen hi havia poques vies d’expressió, però ara que tots estem connectats, que podem opinar per qualsevol mitjà; potser fer un joc de garrofes – que pugui ser llegit en públic – ha perdut atractiu”.

Les garrofes són versos que satíricament fan un repàs de l’actualitat berguedana, catalana i estatal. Les guanyadores es reciten a les representacions dels Pastorets de Berga, “encara que no necessàriament totes les premiades ni en un ordre establert”, ha explicat Xavier Torrabadella.

Torrabadella ha assegurat que “a l’hora de recitar-les sobre l’escenari, s’escull el joc de garrofes que toca aquell dia segons criteris artístics, no hi ha un ordre preestablert encara que a vegades sí coincideixi que es llegeix el primer premi en la representació inicial de Nadal”.

Concurs de Garrofes La Farsa Xavier Torrabadella

Estic amb tu

Comentaris